Honderd kilometer hardlopen door Oost-Groningen: 'Geweldig zo!'

De deelnemers aan de Retro RUN
De deelnemers aan de Retro RUN © Wiebe Klijnstra/RTV Noord
Een groep van zeven hardlopers is zaterdagochtend vanuit Winschoten vertrokken voor een tocht van honderd kilometer. Nu de RUN Winschoten niet doorgaat, lopen ze voor hun plezier het parkoers van de eerste editie van de ultraloop uit 1976.
'Geweldig zo! Prachtig weer, een mooie omgeving. Moet je zien, die vette klei en die mooie rij bomen. En goed gezelschap', zegt Ina Oortwijn, terwijl ze ter hoogte van Nieuw-Beerta voorbij rent. Ze nam het initiatief voor de 'retro RUN'. 'Het is lekker loopweer.'
Rond 08:15 zaterdagmorgen vertrok de groep vanaf de atletiekbaan in Winschoten. Harm Noor, jarenlang betrokken bij de organisatie van de RUN, zwaaide de atleten uit. Een echt startschot werd niet gegeven. Noor telde af en riep simpelweg: start!

Route

De groep volgt de route van de eerste editie, via Winschoten, Beerta, Nieuweschans, Bellingwolde, Blijham, Wedde, Stadskanaal, Nieuwe Pekela, Veendam, Meeden, Westerlee en Heiligerlee terug naar Winschoten.
'Ik heb hier naartoe geleefd', zegt Harry Bleeker, een van de atleten. Hij liep nog nooit langer dan 75 kilometer achter elkaar. Bij de doorkomst in Beerta, enkele kilometers na aanvang, is de stemming opperbest. 'Geen spiertje last!', roept een van de deelnemers in het voorbijgaan.