Actie voor vluchtelingen op Grote Markt: 'Het is een inhumane situatie' (update)

Mensen zitten op de Grote Markt om aandacht te vragen voor de vluchtelingen in Moria
Mensen zitten op de Grote Markt om aandacht te vragen voor de vluchtelingen in Moria © Robert Pastoor/RTV Noord
Rond de tweehonderd mensen houden op de Grote Markt in de stad Groningen een solidariteitsactie voor de vluchtelingen die zijn getroffen door de brand in vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos.
Dat kamp brandde woensdag grotendeels af. Meer dan tienduizend vluchtelingen zitten sindsdien zonder onderdak. 'De mensen daar moeten geëvacueerd worden, het is een inhumane situatie', zegt Willem van der Sluis, een van de organisatoren van de actie.
'En we staan ook voor een radicale verandering van het vluchtelingenbeleid in Nederland en Europa. Dat is volgens mij geen kwestie van geld, maar van politieke wil.’

Op de grond

De actievoerders zitten op de grond. Om ervoor te zorgen dat iedereen anderhalve meter afstand kan houden, zijn er kruisen op de grond aangebracht waarop de mensen kunnen zitten. Het dragen van een mondkapje is verplicht.
Steunbetuiging voor vluchtelingen in hartje Stad

Gemeente staat open voor opvang

Een van de sprekers was wethouder Glimina Chakor. De gemeente Groningen gaf al eerder aan open te staan voor de opvang van een aantal vluchtelingen. 'Wij staan klaar, zodra het Rijk zegt: dit zijn de kinderen die jullie kunnen opvangen. En ook voor andere echte vluchtelingen die hulp nodig hebben staan wij klaar.'
Actievoerders op de Grote Markt
Actievoerders op de Grote Markt © Robert Pastoor/RTV Noord
Dit bericht is aangevuld met quotes van wethouder Chakor