City Club: 'Laat winkels in gemeente Groningen op zondag om 8.00 uur opengaan'

'Laat winkels in de gemeente Groningen vanaf volgend jaar op zondag om 8.00 uur opengaan'. Daarvoor pleit de Groningen City Club, de belangenbehartiger van ondernemers in de Groninger binnenstad.

Nu mogen winkels van de gemeente nog niet zo vroeg open. Maar vanaf 2021 moeten in de hele fusiegemeente Groningen dezelfde regels gelden op het gebied van de winkeltijden. Die regels gelden dan bijvoorbeeld ook in de dorpen Haren en Ten Boer.

Hoe zit het nu?

In de voormalige gemeenten Groningen, Haren en Ten Boer gelden nu nog verschillende regels.

Doordeweeks en op zaterdag mogen winkels in de hele gefuseerde gemeente van 6.00 tot 22.00 uur open. Op zon- en feestdagen is het in elke voormalige gemeente anders. Op die dagen gelden nu nog de volgende regels:

Groningen

Winkels mogen op zondag open zijn van 12.00 tot 22.00 uur. Op Eerste Paas-, Pinkster- en Kerstdag moeten winkels dicht zijn, op de meeste andere feestdagen gelden de regels als op zondag.

Haren

Op zondag mogen levensmiddelenwinkels (zoals supermarkten) van 13.00 tot 18.00 uur open zijn. Niet-levensmiddelenwinkels blijven dicht.

Op Eerste en Tweede Paas-, Pinkster- en Kerstdag gelden dezelfde regels.

Ten Boer

Winkels moeten op zondag dichtblijven. Op feestdagen (Eerste- en Tweede Paas-, Pinkster- en Kerstdag, Nieuwjaarsdag en Hemelvaartsdag) zijn de winkels ook gesloten.

Corona

Overigens mogen supermarkten en drogisterijen op zondagen tijdelijk van 10.00 tot 22.00 uur open zijn. Die regels gelden in de hele gemeente, in verband met de gevolgen van de coronapandemie. De uitgebreide openingstijden gelden tot eind september, ook in Haren en Ten Boer.

'Er is behoefte aan ruimere openingstijden'

'Er is bij winkelend publiek behoefte aan ruimere openingstijden', zegt City Club-voorzitter Eric Bos.

'Als je op zondag in de tuin bezig gaat, wat is er dan mooier dan dat je om 9.00 uur je spullen op kunt halen?', vraagt Bos zich hardop af. 'Als je nu met een verbouwing bezig bent, moet je nog tot 12.00 uur wachten.'

'Ondernemers hebben er ook baat bij'

Ook ondernemers hebben baat bij de zondagochtendopenstelling, zegt Bos. 'Die willen open op het meest interessante moment. Die denken misschien: ik ga op maandag dicht, want open zijn op zondag is voor mij interessanter.'

Winkeliers kunnen er wat hem betreft ook voor kiezen om op zondag langer open te blijven. Veel zaken gaan nu nog om 17.00 of 18.00 uur dicht. 'Als je iets langer openblijft, blijven mensen langer in de stad. Dan gaan ze misschien ook nog naar de horeca, in plaats van dat ze thuis eten. Zo help je elkaar.'

Tot een verplichting om op zondag open te gaan moet het trouwens niet komen, zegt Bos. 'Sommige ondernemers kunnen het gewoon niet. Je moet op dit gebied dan ook een liberale houding hebben.'

Juist in coronatijd

Ook de coronapandemie maakt eerder open zijn op zondag noodzakelijk, vindt de GCC. 'Hoe meer het aantal klanten zich spreidt, hoe beter', zegt Bos.

'Ondernemers kunnen dan ook speciale acties gaan invoeren, om mensen op zondagochtend naar de winkel te krijgen', denkt Bos vooruit. 'Bijvoorbeeld speciale kortingsacties voor vroege vogels, zoals je die nu ook al vaak ziet bij bouwmarkten. Op die manier help je de drukte te spreiden.'

De gemeente Groningen maakt de nieuwe winkeltijdenregels die vanaf 2021 gelden, binnenkort bekend.

Meer over dit onderwerp:
economie binnenstadgroningen
Deel dit artikel:

Recent nieuws