Drie rechters buigen zich over afschieten vogels Groningen Airport Eelde

Een vliegtuig op Eelde
Een vliegtuig op Eelde © Jos Schuurman/FPS
De bestuursrechter wil niet over een nacht ijs gaan wat betreft de zaak over het afschieten van hinderlijke vogels op het terrein van Groningen Airport Eelde. Ze schuift de zaak door naar de meervoudige kamer, waar drie rechters zich over deze kwestie buigen. De datum is al bekend: 15 december.
Vanwege de veiligheid van het vliegverkeer wil de luchthaven vogels afschieten als die een gevaar vormen voor de vliegtuigen. De provincie Drenthe gaf toestemming hiervoor. Dit tot groot verdriet van dierenrechtenorganisaties Fauna4Life en Animal Rights.
De partijen troffen elkaar twee weken geleden bij de bestuursrechter in Groningen. Door slecht beleid worden de dieren op het vliegveld te snel gedood, zo vinden de dierenorganisaties.

Grote belangen

Maar die ontheffing is nodig, vindt de provincie Drenthe. Het gaat om grote belangen. Het vliegveld is een van de vijf luchthavens met nationaal belang. Wanneer grotere vogels in de straalmotoren terechtkomen zijn de gevolgen niet te overzien, bepleitte de woordvoerder van de provincie destijds.
Hoewel de belangen van de natuurorganisaties niet gering zijn, vindt de rechter op dit moment dat het belang van de veiligheid van de luchtvaart een groter gewicht toegedicht moet worden.

Slechts zes vogels

Volgens de luchthaven zijn bovendien dit jaar tot nu toe slechts zes vogels gedood. De rechter vindt de bezwaren die nu aan haar zijn voorgelegd te fors voor een spoedprocedure. Dat betekent dat de zaak wordt opgeschoven en in die tijd de situatie onveranderd blijft.
Dat is best wel even slikken, zegt een woordvoerder van Fauna4Life in een reactie. Dat er tot nu toe 'slechts' zes vogels zijn afgeschoten valt volgens haar wel te verklaren: door coronamaatregelen wordt er veel minder gevlogen.
Fauna4Life is niet helemaal teleurgesteld omdat rechter dieper op de materie wil ingaan en de zaak dus serieus oppakt.