Man bedreigt exen met de dood: werkstraf en behandeling geëist

De rechtbank in de stad Groningen
De rechtbank in de stad Groningen © ANP
Het Openbaar Ministerie eiste dinsdag 180 uur werkstraf en drie maanden voorwaardelijke celstraf tegen een 39-jarige man uit Leek. Hij zou vier ex-vriendinnen hebben bedreigd.
Daarnaast zou de man behandeld moeten worden vanwege zijn psychische problemen, vindt de officier van justitie.

Vechtscheiding

Met één van zijn exen is de man getrouwd geweest en heeft hij een dochter. Hij en de vrouw gingen met een vechtscheiding uit elkaar en sindsdien heeft hij zijn dochter niet meer gezien.
Volgens hem probeert de vrouw te voorkomen dat hij contact met het meisje krijgt.

Hoofd afhakken

In september 2018 zei hij de man tijdens een gesprek met een hulpverlener dat hij van plan was de vrouw om het leven te brengen. De hulpverlener, die de man begeleidde vanwege zijn psychische problemen en een licht verstandelijke beperking, vond de bedreiging zo ernstig dat hij naar de politie stapte. Zijn ex-vrouw voelde zich ernstig bedreigd toen ze hoorde wat de man uit Leek had gezegd.
Tegen een vriendin van een andere ex zei de man tijdens een woedeaanval dat hij het hoofd van deze vrouw er af zou hakken en daarmee naar haar ouders zou gaan. Die uitspraak deed hij in dezelfde periode, twee jaar geleden.

Auto bekrast

Twee andere vrouwen met wie hij een relatie heeft gehad bedreigde hij begin vorig jaar via Facebook met de dood. Ook bekraste hij de auto van een buurman van één van hen in Peize, omdat hij dacht dat het de auto van de nieuwe partner van zijn ex was. De schade bedroeg bijna 4.000 euro.
Hij stond naast de bedreigingen ook nog terecht voor een winkeldiefstal bij een supermarkt in Roden.

Psychotisch

De man heeft alles bekend. Volgens een psycholoog en een psychiater die hem hebben onderzocht, verkeerde de man begin vorig jaar mogelijk in psychotische toestand. Behalve zijn psychische problemen gebruikt hij regelmatig drugs. De man is verminderd toerekeningsvatbaar verklaard.
De officier van justitie eiste naast een behandeling ook toezicht van de reclassering een drugsverbod. De rechter doet over twee weken uitspraak.