Verbouwing Synagoge Groningen begonnen

Stichting Oude Groninger Kerken en Stichting Folkingestraat Synagoge hebben een begin gemaakt met de verbouwing van de Synagoge Groningen.

De verbouwing zal een aantal maanden duren. 'De komende weken zitten de gebruikers en bezoekers van de synagoge even in het stof, maar met fris schilderwerk, nieuwe elektra, een invalidentoilet, het verplaatsen van de cv en een uitgekiende verlichting is het gebouw straks klaar om meer bezoekers te kunnen ontvangen', aldus de Stichting Folkingestraat Synagoge.

De verbouwing moet onder meer ruimte geven om 'het verhaal van Joods Groningen te vertellen'. De architectuur van het pand (1906) zal daarbij intact blijven, al zal een aantal opvallende verbeteringen worden aangebracht.

Museale inrichting

Zo zal het gebouw een museale inrichting krijgen. De stichting verwacht niet dat die een belemmering zal zijn voor de culturele en religieuze activiteiten in het gebouw: 'Met respect voor ruimte en religie zullen de activiteiten in het gebouw elkaar juist versterken.'

De museale inrichting zal in het hele gebouw aanwezig zijn door middel van digital storytelling. Ook op plekken waar de bezoekers het niet verwachten, aldus de stichting, zullen ze worden meegenomen in Joodse rituelen, feesten en persoonlijke verhalen. 'Uiteraard maakt ook de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog deel uit van de verhaallijn.

Het mikwe, de ruimte met de rituele baden in het Rabbinaatshuis (Foto: Stichting Folkingestraat Synagoge)

Doorgang naar het mikwe

Een ander onderdeel van de plannen is het toegankelijk maken van het mikwe, de ruimte met de rituele baden in het Rabbinaatshuis. Hier kwamen Joodse vrouwen uit Groningen en omgeving eenmaal per maand voor een rituele reiniging. Ook de avond voor hun huwelijk dompelden ze zich onder in het mikwe. Er waren oorspronkelijk vier baden, maar twee zijn nog zichtbaar. Met een doorgang komen de bezoekers straks direct in die ruimte terecht.

De gang die de synagoge verbindt met de Nieuwstad krijgt een vaste tussenwand. Hierdoor ontstaat een tentoonstellingsruimte waar de bezoekers op weg naar het mikwe langs een grote vitrine lopen. Rituele voorwerpen en herinneringen aan Joodse Groningse bedrijven en personen krijgen hier een plek.

Huidige expositie

De huidige tijdelijke expositie Vrijheid met een zwarte rand is nog tot en met 27 september te zien. In oktober is de synagoge enkele weken gesloten zodat de vloer en de entree aangepast kunnen worden. In februari 2021 zal de nieuwe inrichting opengaan voor het publiek.

Meer over dit onderwerp:
groningen-stad
Deel dit artikel:

Recent nieuws