Alle winkels in gemeente Groningen mogen op zondag vanaf 12.00 uur open

Winkels in de gemeente Groningen mogen vanaf 2021 op zondag om 12.00 uur open. Dat is nu al zo in de voormalige gemeente Groningen, vanaf het nieuwe jaar ook in de oude gemeenten Haren en Ten Boer.

De gemeente moet de regels wettelijk gezien voor de hele, nieuwe gemeente Groningen gelijktrekken.

De plannen van wethouder Paul de Rook (D66) moeten in november nog wel door de gemeenteraad worden goedgekeurd. Coalitiepartij ChristenUnie heeft aangegeven tegen te stemmen, waardoor minimaal één raadslid uit de oppositie mee moet stemmen willen de plannen aangenomen worden.

Feestdagen

De nieuwe regels gelden ook voor de Paas- en Pinksterdagen. Ook op die dagen mogen alle winkels dus van 12.00 tot 22.00 uur open. Op Eerste Kerstdag blijven winkels dicht: op Tweede Kerstdag mogen de winkels open.

Op 4 mei geldt ook een uitzondering: dan moeten winkels om 19.00 uur sluiten vanwege Dodenherdenking. Die beperking geldt op Goede Vrijdag niet: dat is tot dit jaar nog wel zo in Haren en Ten Boer.

Hoe zit het nu?

In de voormalige gemeenten Groningen, Haren en Ten Boer gelden nu nog verschillende regels.

Doordeweeks en op zaterdag mogen winkels in de hele gefuseerde gemeente van 6.00 tot 22.00 uur open. Dat blijft zo. Op zon- en feestdagen is het in elke voormalige gemeente nu nog anders. Op die dagen gelden nu nog de volgende regels:

Groningen

Winkels mogen op zondag open zijn van 12.00 tot 22.00 uur. Op Eerste Paas-, Pinkster- en Kerstdag moeten winkels dicht zijn, op de meeste andere feestdagen gelden de regels als op zondag.

Haren

Op zondag mogen levensmiddelenwinkels (zoals supermarkten) van 13.00 tot 18.00 uur open zijn. Niet-levensmiddelenwinkels blijven dicht.

Op Eerste en Tweede Paas-, Pinkster- en Kerstdag gelden dezelfde regels.

Ten Boer

Winkels moeten op zondag dichtblijven. Op feestdagen (Eerste- en Tweede Paas-, Pinkster- en Kerstdag, Nieuwjaarsdag en Hemelvaartsdag) zijn de winkels ook gesloten.

Corona

Overigens mogen supermarkten en drogisterijen op zondagen tijdelijk van 10.00 tot 22.00 uur geopend zijn. Die regels gelden in de hele gemeente, in verband met de gevolgen van de coronapandemie. De uitgebreide openingstijden gelden tot eind september, ook in Haren en Ten Boer.

Later deze maand wordt die tijdelijke regelgeving eventueel verlengd, zegt wethouder Paul de Rook. 'Maar die regels gelden alleen om winkels de drukte te laten spreiden wegens corona.' De kans dat supermarkten in de loop van het jaar op zondag weer tot 12.00 uur dicht moeten blijven acht De Rook 'niet zo groot'.

'In Ten Boer verandert niet veel'

In Ten Boer is er, behalve bij de supermarkt, geen wens om op zondag open te gaan, zegt wethouder De Rook. 'Voor Ten Boer zal, met uitzondering van de supermarkt, niet veel veranderen.'

College verdeeld

Het college in de gemeente Groningen, waar ook de ChristenUnie aan deelneemt, is verdeeld over de openingstijden op zondagen. Dat die ook voor Ten Boer gaan gelden, stuit op verzet bij ChristenUnie-wethouder Inge Jongman.

'Zij heeft een afwijkend standpunt aangenomen', zegt wethouder Paul de Rook (D66). 'Zij begrijpt dat het college één lijn wil trekken in hele gemeente Groningen, maar kan niet actief instemmen met het vrijgeven van de winkeltijden op alle zondagen.'

Ontheffingen voor nachtwinkels

Voor nachtwinkels komen ontheffingen. Maximaal dertien nachtwinkels in de gemeente mogen van 22:00 tot 6:00 open zijn. Twaalf winkels maken nu van die mogelijkheid gebruik.

Dit artikel is aangevuld met de informatie dat coalitiepartij ChristenUnie aangeeft tegen de plannen van wethouder De Rook te stemmen.

Lees ook:
- Meerderheid coalitie loopt niet warm voor winkelen op zondagochtend
- City Club: 'Laat winkels in gemeente Groningen op zondag om 8.00 uur opengaan'

Deel dit artikel:

Recent nieuws