Burgemeester Schuiling: 'Het gaat nu echt fout, houd je aan de regels!' (update)

Burgemeester Koen Schuiling van Groningen maakt zich in zijn rol als voorzitter van de Veiligheidsregio grote zorgen over het toenemend aantal coronabesmettingen in onze provincie. Met name op het Hogeland en in Stad stijgt het aantal mensen met corona.

De besmettingen doen zich vooral voor onder jongeren en dan voornamelijk studenten. Daarom gaat Schuiling vrijdag in gesprek met alle studentenverenigingen. 'Via de studentenverenigingen heb ik in een klap een hele grote groep jongeren te pakken', zegt Schuiling voor de microfoon van Radio Noord.

Steeds meer huisfeesten

'Ik zie dat het nu echt fout gaat. Houd je aan de maatregelen!', roept Schuiling met klem op. De voorzitter van de Veiligheidsregio doelt op de anderhalf meter afstand en de hygiëne.

'Bij de studenten zie je steeds meer huisfeesten en in de horeca zien we bijvoorbeeld op het Zuiderdiep dat de jongeren de regels overtreden. Dat is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de bezoekers en de horecaondernemers'.

Geen extra maatregelen

Tot extra maatregelen zoals die bijvoorbeeld in Amsterdam gaan gelden komt het in Groningen voorlopig niet, verwacht Schuiling. In steden in het westen van het land gaat horeca mogelijk tijdelijk eerder dicht, meldt de NOS. Het kabinet geeft daarover vrijdagavond een persconferentie.

Derde helft

Schuiling wil in Groningen vooral extra gaan handhaven, wat kan betekenen dat je een boete krijgt als je in de sportkantine te dicht bij iemand zit.

Want ook daar gaat het mis: 'Bij sportclubs duurt de derde helft veel en veel langer dan de wedstrijd of training. Ook daar willen we iets aan gaan doen'.

Ook ziet Schuiling dat een grote groep zich veel te snel laat testen op corona. 'Laat alleen een test doen als je een aantal coronaklachten tegelijk hebt, zoals verhoging, hoofdpijn en verkoudheid'.

Een woordvoerder van Schuiling nuanceert dit aan het begin van de avond: 'Het is niet de bedoeling dat mensen bij een loopneus direct naar de GGD moeten bellen. Nu lijkt het alsof mensen alle mogelijke klachten moeten hebben die er zijn. Dat is niet zo: ook als je alleen verkouden bent, kan je je laten testen. De oproep is alleen: vraag zo'n test niet aan bij de eerste de beste snottebel.'

Blijf hier!

Tot slot doet Schuiling een dringende oproep aan de Groningers om tijdens de herfstvakantie niet naar het buitenland te gaan. 'We zien dat veel mensen die terugkomen van vakantie besmet zijn geraakt. Die komen er achteraf pas achter dat ze in een oord zijn waar de code oranje of rood was. Onze provincie is prachtig en er is van alles te doen. Blijf hier!'.

Dit artikel is om 19.45 uur aangevuld met de opmerking van de woordvoerder van Koen Schuiling.

Rond 20.30 uur is het artikel aangevuld met de informatie dat de tijdelijke extra maatregelen zoals in Amsterdam voorlopig niet in Groningen lijken te gaan gelden.

Lees ook:
- 'Forse stijging aantal coronabesmettingen, vooral onder jongvolwassenen'

Meer over dit onderwerp:
coronavirus zorg studenten
Deel dit artikel:

Recent nieuws