Wolf beet twee schapen dood in Delfzijl

In Delfzijl zijn afgelopen juni twee schapen doodgebeten door een wolf. Op de kadavers van de schapen is DNA van het dier gevonden.

Dat blijkt uit een tussentijdse rapportage van BIJ12, de organisatie die onder meer het gedrag van wolven in Nederland in de gaten houdt.

Ook een vos betrokken

Uit onderzoek blijkt dat een wolf op 10 juni een lam en een volwassen ooi heeft gedood in Delfzijl. De aangetroffen sporen laten zien dat ook een vos de dode dieren bezocht. BIJ12 gaat er echter van uit dat de wolf de dieren heeft gedood. 'De vos zou in theorie voor vraatschade gezorgd kunnen hebben', zegt woordvoerder Christian Jansen. Waar de wolf vandaan komt, is niet bekend.

Omdat nu zeker is dat een wolf de schapen gedood heeft, komt de betreffende veehouder in aanmerking voor een vergoeding.

De vorige keer dat een wolf in onze provincie dieren dood beet, was een half jaar geleden. Op 23 november werden twee schapen in Onnen het slachtoffer van een aanval.

Ook in Haren schapen doodgebeten

Mogelijk heeft een wolf op 28 augustus ook in Haren toegeslagen. Daar lieten vier schapen het leven na een aanval door een ander dier. Welk dier dat was, wordt nog onderzocht.

Wolf heeft zich gevestigd in Drenthe

Uit dezelfde rapportage van BIJ12 blijkt ook dat een mannelijke wolf zich definitief heeft gevestigd in Drenthe. Het dier zwerft rond aan beide kanten van de snelweg A28 tussen Emmen en Drachten en in het Drents-Friese Wold.

Deskundigen gaan voor de provincie Drenthe de grenzen van het leefgebied van de wolf vaststellen. Daarna buigt een gebiedscommissie, waarin ook schapenhouders, landbouw- en natuurorganisaties zitten, zich over preventieve maatregelen en vergoeding van wolvenschade.

Lees ook:
- Mannetjeswolf lijkt zich te hebben gevestigd in Drenthe
- Wolf vrat in Onnen voor ruim 600 euro aan schapen
- Boer uit Onnen zet hek in tegen Duitse wolf

Meer over dit onderwerp:
natuur boeren wolf
Deel dit artikel:

Recent nieuws