Museum in New York doet Groninger schilderij in de uitverkoop

Zeegezicht van Hendrik Willem Mesdag, 1890.
Zeegezicht van Hendrik Willem Mesdag, 1890. © Brooklyn Museum
Het Brooklyn Museum, het een na grootste museum in New York, doet een schilderij van de in Groningen geboren schilder H. W. Mesdag in de uitverkoop. De reden is dat het museum door de corona-uitbraak in de financiële problemen is gekomen. Dat meldt The New York Times.
Het gaat om het schilderij 'Zeegezicht' uit 1890. Veilinghuis Christies geeft voor het doek een richtprijs van tussen de 100.000 en 150.000 euro.
Bieden kan vanaf 1 oktober, dan wordt het werk van Mesdag samen met elf andere schilderijen aangeboden op een online veiling bij Christies in New York. Het museum hoopt hiermee enkele miljoenen binnen te halen.

Den Haag

Hendrik Willem Mesdag werd in 1831 in Groningen geboren en was als jong kind al een talentvol tekenaar. Hij deed de kunstopleiding bij Minerva in de Stad. Hendrik Willem leek voorbestemd om het bedrijf van zijn vader over te nemen, maar door zijn huwelijk met Sientje van Houten was hij rijk genoeg om zich fulltime op het schilderen te kunnen richten. Mesdag vertrok naar Den Haag en werd vooral bekend als een van de 'zeeschilders' van de Haagse School.
Mesdag tekende en schilderde vaak op het strand en maakte daar onder meer afbeeldingen van vissersschepen en het bekende Panorama Mesdag.

Depot

Het Brooklyn Museum heeft een collectie van ruim 54.000 voorwerpen die lang niet allemaal tentoongesteld worden. De meeste, waaronder ook andere werken van Mesdag, staan in een depot.
Het museum wilde al langer een deel van de collectie verkopen om zo geld binnen te krijgen voor het onderhoud en restauratie van het andere deel. Door de corona-uitbraak komt er geen geld van bezoekers meer binnen en wordt het al langer gekoesterde plan om kunst te verkopen nu uitgevoerd, aldus The New York Times.