Analyse: NCG houdt alleen zichzelf voor de gek

Analyse van de versterkingsoperatie
Analyse van de versterkingsoperatie © RTV Noord
De Nationaal Coördinator Groningen (NCG) loopt flink achter op het doel om dit jaar 4000 inspecties te doen. Tot nu toe zijn er ruim 1000 gedaan. Toch wil de NCG niet toegeven dat het doel niet wordt gehaald. ‘We doen er alles aan’, is het antwoord.
Waar hebben we dat eerder gehoord? Het managen van verwachtingen in het aardbevingsgebied is nooit het sterkste punt gebleken van het Rijk en de NCG.
Denk aan Henk Kamp die zei dat er in een jaar duizenden huizen zouden worden versterkt. Na vijf jaar staat de teller op iets meer dan duizend. Denk aan Eric Wiebes en zijn uitspraak over ‘het jaar van de uitvoering’. Die woorden achtervolgen hem nog altijd.
Het is geen geheim dat de versterking nog altijd niet het tempo heeft zoals gewenst. Toch zijn de doelen voor 2020 ambitieus. De NCG wil in ieder geval 4000 panden inspecteren en 4000 beoordelingen van inspecties opleveren. Bij de laatste categorie gaat het beter dan ooit: er zijn meer dan 2500 beoordelingen gedaan dit jaar. Keurig op schema.
Maar die beoordelingen gaan vooral over inspecties van vorig jaar. Want het aantal geïnspecteerde panden ligt dit jaar helemaal niet op schema: na acht maanden is de tussenstand 1068 inspecties, terwijl het er volgens planning meer dan 2600 hadden moeten zijn. Er moeten dus nog bijna 3000 inspecties worden gedaan in vier maanden tijd.
Een simpele rekensom leert ons: dat gaat niet gebeuren. De NCG bericht hoopvol dat er vanaf nu, na de vertraging door de corona uitbraak, weer maximaal wordt geïnspecteerd. Dat levert 90 inspecties per week op. Het jaar duurt nog vijftien weken. Eindstand: maximaal 2418 inspecties. Iets meer dan de helft van het eigenlijke doel.
Nog altijd houdt de NCG vol er alles aan te doen om de doelstelling te halen. Dat antwoord is natuurlijk volstrekt logisch. Het zou wat zijn als ze hun best niet eens deden. Maar al zouden ze de capaciteit verdubbelen, dan redden ze het nog niet. De vraag is: waarom erkennen ze niet gewoon dat het onhaalbaar is?
De inwoners van deze provincie zijn niet achterlijk. Zij kunnen ook rekenen. De enige die de Nationaal Coördinator Groningen voor de gek houdt met deze opstelling is zichzelf.
Erken dat het niet lukt. Stel je kwetsbaar op en vertel mensen dat het doel te ambitieus was. Leg uit waarom je het niet redt. Dan ben je transparant. Dan kweek je begrip. En alleen dan ben je eerlijk naar de bewoner, tegen wie je al jaren zegt dat-ie ‘centraal’ komt te staan.