Hanzestudent Joris Koops wint Rabo Ondernemersprijs

Joris Koops.
Joris Koops. © YouTube
Joris Koops, pas afgestudeerd student aan de Hanzehogeschool Groningen, is winnaar geworden van de Rabo Ondernemersprijs. Koops kreeg de prijs voor zijn onderneming FietsAlarmering.
Koops begon de onderneming om te zorgen 'dat 65-plussers een stukje vrijheid terug krijgen'. Hij kwam op het idee toen zijn oma twee jaar geleden een tia kreeg. Daardoor vond de familie het niet langer verantwoord dat ze zou autorijden en fietsen.

Hulp inschakelen

'Want wat als ze zou vallen en geen contact met ons kon maken?', zegt Koops. Dankzij FietsAlarmering kunnen fietsende ouderen nu wel hulp inschakelen mocht er iets gebeuren.
Hoe het werkt? Heel simpel, zegt Koops. 'Het apparaatje wordt op de fiets gemonteerd. Mocht de fietser ten val komen, dan de detecteert het apparaatje dat. Binnen een minuut heeft de fietser vervolgens de kans op een knop in te drukken, die aangeeft dat het met de verwondingen eigenlijk wel meevalt. Gebeurt dat niet, dan wordt een alarmerend tekstberichtje plus de locatie verstuurd naar de contactpersonen van de persoon.'

Bijna volwaardig product

Waarom hij de prijs in ontvangst mocht nemen? Koops heeft wel een idee.
'Ik denk dat de jury het wel kon waarderen dat wij in heel korte tijd hele grote stappen hebben gezet', zegt hij. 'Binnen zes maanden zijn wij gekomen van een idee tot bijna een volwaardig product. Bovendien zullen ze hebben gevonden dat dit een kansrijk product is.'
Koops gaat zich nu een jaar lang fulltime toeleggen om van zijn FietsAlarmering een succes te maken.

10.000 euro

In totaal dongen 79 studenten mee naar de Ondernemersprijs. Uiteindelijk drongen drie van hen door tot de finale, die vanwege de coronacrisis van april naar september was uitgesteld. Winnaar Koops kreeg een cheque ter waarde van 10.000 euro uitgereikt.