Amerikaans bedrijf overweegt bouw isotopenfabriek in Groningen

Koningin Máxima krijgt uitleg tijdens de opening van het protonencentrum van het UMCG.
Koningin Máxima krijgt uitleg tijdens de opening van het protonencentrum van het UMCG. © RTV Noord
Het Amerikaanse bedrijf Shine Medical wil een fabriek bouwen voor medische isotopen in Groningen. Dat bevestigt woordvoerder Harrie Buurlage na berichtgeving in het Financieele Dagblad (FD).
Het gaat om een investering van honderden miljoenen euro's. Het is nog niet zeker of de plannen doorgaan, want het bedrijf wil eerst zeker weten hoe groot de concurrentie wordt van de nieuwe onderzoeksreactor bij Petten. Deze reactor, die nog gebouwd moet worden, is ook geschikt voor het maken van medische isotopen. Medische isotopen worden gebruikt bij de bestraling van kankerpatiënten.

Groningse mentaliteit

Het is dus nog geen gelopen race. Naast Groningen zijn er nog twee locaties in Europa in beeld. Maar Groningen heeft wel duidelijk de voorkeur, blijkt uit de woorden van Buurlage: 'Ik ben geboren en getogen in Groningen. Ik ken de mentaliteit van de mensen: doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Wees trots op je werk en wat minder op jezelf. Dat spreekt ons erg aan. Daarnaast heeft Groningen de ruimte om te bouwen. En ook heel belangrijk: er is een universiteit met een sterke technische component. De kennis over isotopen is er.'
Buurlage verwacht dat de kogel voor het einde van het jaar door de kerk is. 'Dan kunnen we in 2023 beginnen met bouwen en in 2025 fabriek in gebruik nemen'.
Dit artikel is aangevuld met een toelichting van de woordvoerder van Shine Medical.