OM wil nog een kans voor inbreker die op de goede weg is

Voor vijftien inbraken en diefstallen eiste de officier van justitie tegen een man uit de stad Groningen een celstraf van vijftien maanden, waarvan twaalf maanden voorwaardelijk. Hij heeft drie maanden in voorarrest gezeten en zou dan niet meer de cel in hoeven.

Dat wil de officier ook niet. Die ziet meer in een stevig behandeltraject en begeleiding voor de 46-jarige Stadjer. De officier vroeg de rechtbank de verdachte voorwaarden op te leggen zoals drugsverbod, klinische behandeling en begeleid wonen.

Niet voorzichtig te werk

De Stadjer bekende de inbraken, die hij in december en januari in Groningen en Winschoten pleegde. Hij werd op 7 januari in Groningen aangehouden. Hij had de buit van een woninginbraak bij zich.

De man ging niet bepaald voorzichtig te werk. Op bijna alle locatie liet hij DNA achter door bloedsporen en vingerafdrukken. Ook liet hij half opgegeten eten achter. In een kantoorpand aan de Kraneweg lag een plas bloed van de man. Hij had zich aan een kapot raam gesneden.

Een babbeltje

Soms werd hij gestoord door een passant die nieuwsgierig naar hem toe kwam. Hij knoopt zonder blikken of blozen een praatje aan waarop de voorbijganger zijn weg vervolgde. De Stadjer is vaker veroordeeld voor inbraken en kreeg hij eerder al eens een behandelverplichting opgelegd.

Toch geloofde de officier in een nieuwe kans voor de man. Die zich sinds zijn vrijlating goed laat behandelen en begeleiden. 'Hij pakt het goed op en lijkt de goede weg in te zijn geslagen', aldus de officier van justitie.

Deel dit artikel:

Recent nieuws