Hoe smaakt een eierbal zonder ei?

Een vegan eierbal in de maak
Een vegan eierbal in de maak © RTV Noord
Een eierbal zonder ei? Voor sommigen is het vloeken in de kerk. Want aan immaterieel cultureel erfgoed valt immers niet te tornen. Mara Bente van Leeuwe denkt daar anders over.
Zij werd uitgedaagd om van verschillende Groningse gerechten een veganistische variant te maken.
'Ik eet zelf al drie jaar veganistisch en vind het leuk om gerechten veganistisch te maken.' Na vegan poffert en kniepertjes stortte ze zich vervolgens op de aaierbal.

Wat is het alternatief voor ei?

Om haar snack net zo goed te laten smaken als de 'echte', ging ze niet over één nacht ijs. Want hoe laat je iets naar ei smaken als je geen ei gebruikt?
'Daarvoor heb ik zwart zeezout gemaakt, kala namak heet dat. Dat is heel zwavelhoudend. Als je eet, ruik je dus echt die eiergeur. Het eiwit krijg je door amandel en plantaardige gelatine. De basis voor het eigeel is van aardappel.'
De kokkin zelf vindt dat haar vegan eierbal voor het oog en de tong niet onderdoet voor de normale bal. 'Want je proeft bij eierbal ook erg de ragout. Ik vind hem dus erg in de buurt komen bij een eierbal.'
In de uitzending van Noord Vandaag nam Piet van Dijken de proef op de som. Zijn oordeel?
'Als je mij een blinddoek had voorgedaan en gevraagd had wat ik eet: een eierbal!'