Acht en vier jaar cel voor woningoverval Bourtange

Twee mannen uit Sappemeer en Deventer die vorig jaar september een 66-jarige man in Bourtange overvielen in zijn slaap en mishandelden, moeten acht en vier jaar de cel in.

Dat heeft de rechtbank Groningen besloten. De uitspraak is voor de 39-jarige Sappemeerster hoger dan de eis. Die was vijf jaar en tbs met dwangverpleging, dat is acht jaar cel geworden. Voor zijn 34-jarige medepleger, uit Deventer, is de straf gelijk aan de eis van vier jaar. Ze namen een geldkistje, sieraden en de auto van het slachtoffer mee.

De woningoverval is niet het enige waarvoor het duo veroordeeld wordt. De Sappemeerster heeft dertien delicten achter zijn naam staan, waaronder inbraken, mishandelingen en een verkrachting. De ander wordt verder verdacht van bedreiging en mishandeling.

'Ze hebben mijn vader voor dood achtergelaten'

Het tweetal heeft bekend dat ze samen met een jongen van 17, die voor de bewoner werkte, de man in zijn woning overvallen hebben. De 39-jarige man heeft de bewoner in zijn slaapkamer geslagen, geschopt en door glasscherven naar de gang gesleurd.

Tegen de 17-jarige medeverdachte is zes maand jeugddetentie geëist met een proeftijd van twee jaar.

'Ze hebben mijn vader voor dood achtergelaten', sprak de dochter van het slachtoffer tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak. Tot op de dag van vandaag heeft de man last van de overval. Vanwege de botbreuken in zijn gezicht ziet hij nog maar weinig en is hij volledig afhankelijk van anderen. Hij kan zijn hobby's niet meer uitoefenen sinds de overval.

Strafblad

De rechtbank rekent het de Sappemeerster zwaar aan dat hij een kwetsbare man aanviel. Daarnaast heeft hij al een stafblad en eerder tbs opgelegd gekregen. Zijn medeverdachte krijgt vier jaar cel omdat hij minder aandeel had in de overval en de mishandelingen.

Lees ook:
- Rechtszaak overval Bourtange: 'Ze hebben mijn vader voor dood achtergelaten'
- Woningoverval in Bourtange: één gewonde

Meer over dit onderwerp:
criminaliteit inbraken rechtszaken
Deel dit artikel:

Recent nieuws