Stadskanaal neemt provinciale duurzaamheidsplannen 'voor kennisgeving aan'

Een Eco-zonnepark
Een Eco-zonnepark © ANP
De gemeenteraad van Stadskanaal heeft het provinciale bod van 5,7 Terawattuur duurzame energie in onze provincie 'voor kennisgeving aangenomen'.
Stadskanaal levert met een aantal zonneparken in Stadskanaal en Musselkanaal een bijdrage en het overgrote deel van de gemeenteraad ziet weinig bezwaren tegen het plan. Toch wordt het raadsvoorstel niet aangenomen, maar concludeert Stadskanaal dat er nu een conceptbod op tafel ligt.
De gemeenteraad zal bij het definitief vaststellen van het bod, volgend voorjaar, wél of niet moeten instemmen met het plan.

Niet in handen van grote investeerders

Ook krijgt wethouder Goedhart Borgesius (VVD) opdrachten mee vanuit de gemeenteraad. Zo moeten revenuen van nieuw te bouwen zonneparken niet in handen van grote investeerders vallen, maar er moet ruimte zijn voor lokaal eigenaarschap. Ook is er nog flink wat werk aan de winkel om draagvlak te realiseren, zeggen CDA, PvdA, SP en Lokaal Betrokken.
Alle gemeenten, de provincie en de twee waterschappen willen ruim 5,7 TeraWattuur aan zonneparken in onze provincie realiseren. Landelijk moeten de 30 zogeheten RES-regio’s ruim 35 TeraWattuur realiseren. Groningen levert bijna een zesde van de doelstelling.

'Komt niet heel sterk over'

Wethouder Goedhart Borgesius benadrukt het belang van het instemmen met dit voorstel.
'Het komt niet heel sterk over dat wanneer wij als provincie de wens hebben om ons te profileren als energieprovincie, er gemeenten zijn die tegenstemmen', zegt Borgesius. 'Het zou sterker overkomen richting het Rijk wanneer wij in eenheid besluiten.'

Bedenkingen

Stadskanaal stemt nog niet in. Verder ziet ook de gemeenteraad van Oldambt de Regionale Energiestrategie niet zitten. Zij vindt het bod van 5,7 TeraWattuur te hoog. Ook Delfzijl heeft haar bedenkingen. Borgesius hoopt dat deze gemeenten bijdraaien en net als Stadskanaal pas volgend jaar een mening formuleren.