Pekela en Veendam krijgen weer een kroonbenoemde burgemeester

Jaap Kuin wordt geïnstalleerd als waarnemend burgemeester van Pekela
Jaap Kuin wordt geïnstalleerd als waarnemend burgemeester van Pekela © Patrick Huisman/Huisman Media
De gemeenten Pekela en Veendam krijgen weer een kroonbenoemde burgemeester. Dat betekent indirect dat de twee gemeenten de komende jaren zelfstandig zullen blijven en dat een herindeling in Oost-Groningen van de baan is.
Pekela en Veendam hebben al jaren een waarnemend burgemeester. Jaap Kuin is sinds 1 november 2015 waarnemer in Pekela. Hij volgde wijlen Meindert Schollema op. Sipke Swierstra is zelfs al twee jaar langer waarnemer in Veendam. Hij volgde de opgestapte Ab Meijerman op.

In gesprek met gemeenteraden

De provincie laat weten dat commissaris van de Koning René Paas onlangs met beide gemeenteraden heeft gesproken. Die hebben de wens voor een kroonbenoemde burgemeester op tafel gelegd. Paas stemt daar nu mee in. Dat betekent dat er op termijn een vacature kan worden opengesteld.
Een kroonbenoemde burgemeester wordt benoemd voor een periode van zes jaar. Het is nu aan de gemeenteraden om na te denken over een profielschets.

Pekela wil dat Kuin blijft

In Pekela heeft de gemeenteraad zich eerder al uitgesproken over waarnemer Jaap Kuin: zij willen dat hij aanblijft als kroonbenoemde burgervader. Maar dat kan alleen maar met een wettelijk voorgeschreven sollicitatieprocedure inclusief een dubbele voordracht.
‘Er is geen andere manier om aan een kroonbenoemde burgemeester te komen', zei Paas daar eerder al eens over.

Streep door herindeling

Aangezien ook de gemeente Stadskanaal een kroonbenoemde burgemeester krijgt, kan nu worden geconcludeerd dat Pekela, Veendam en Stadskanaal na een mislukte herindelingspoging alle drie voorlopig zelfstandig blijven.