PvdA stelt Kamervragen over proef met minder visite-auto's

De huisartsenpraktijk van Bart Arntzen
De huisartsenpraktijk van Bart Arntzen © Google Street View
'De toegang tot goede zorg en de veiligheid van patiënten in Noordoost Groningen komt in het geding.' Dat zegt de PvdA-fractie in de Tweede Kamer over een proef om 's nachts minder visite-auto's te laten rijden in onze provincie.
De fractie stelt vragen hierover na berichtgeving door RTV Noord. Huisartsen uit de regio Delfzijl en Appingedam stuurden eind vorige week al een brandbrief hierover. Zij eisen dat de proef per direct stopt.

Vier in plaats van vijf auto's

Doktersdienst Groningen startte de proef eind augustus. Normaal gesproken rijden er 's nachts vijf visite-auto's met huisartsen in onze provincie voor spoedgevallen die niet dringend genoeg zijn voor huisartsen. Nu rijden er tijdelijk vier.
Tijdens deze proef staat één van de auto's aan het begin van de nacht op de dokterspost bij het Martini Ziekenhuis in Groningen, als er geen visites zijn. Normaal staat die klaar in Appingedam. Huisartsen in die regio vinden dat onverantwoordelijk, omdat de aanrijtijden daardoor langer kunnen worden.

'Zorg verschraalt in Noordoost-Groningen'

De Groningse PvdA-Kamerleden William Moorlag en Henk Nijboer, en Kamerlid Liliane Ploumen vinden dat de zorg in de Eemsdelta-regio hiermee verder verschraalt en vragen minister Hugo de Jonge (CDA) van Volksgezondheid of hij maatregelen neemt tegen de proef. De PvdA in Delfzijl stelt ook vragen over de proef aan het college van burgemeester en wethouders.
Doktersdienst Groningen liet eerder al weten dat proef op verzoek van een meerderheid van de huisartsen in onze provincie wordt gehouden. Daardoor zijn er minder artsen nodig voor nachtdiensten en wordt de werkdruk verminderd. Huisartsen uit Delfzijl, Appingedam en Holwierde waren hier fel tegen.
De proef duurt tot en met 3 oktober. Volgens de doktersdienst komen de wettelijke aanrijtijden niet in het geding.