Geen Erfgoedprijs, maar wel publieksprijs voor Appingedam

Wethouder Usmany met de publieksprijs
Wethouder Usmany met de publieksprijs © Gemeente Appingedam
Het publiek heeft Appingedam gekozen tot beste erfgoedgemeente van Nederland. De jury dacht er anders over en kende de Erfgoedprijs 2020 toe aan de gemeente Noordenveld.
Samen met Noordenveld, Alkmaar en Schouwen-Duivenland was Appingedam dit jaar genomineerd voor de Erfgoedprijs. De prijs gaat naar de gemeente die het meest innovatief omgaat met cultureel erfgoed. De winnaar krijgt een bedrag van 25.000 euro van de BNG Bank.

Stimulans voor toerisme

De gemeente Appingedam was de duidelijke winnaar bij het publiek. Van de vierduizend stemmen gingen er 2.500 naar Appingedam. Aan die prijs zit geen geldbedrag gekoppeld. De Damster wethouder Annalies Usmany (Lokaal Belang Eemsdelta) is wel erg blij:
'Deze publieksprijs zie ik als een grote waardering van het publiek dat massaal op Appingedam heeft gestemd', laat Usmany in een reactie weten. Ze hoopt dat er hierdoor meer toeristen komen: 'De historische stad aan het water heeft zoveel te bieden. (...) We hopen dat het een stimulans zal zijn voor toeristen om een bezoek te brengen aan Daam.'
De prijsuitreiking was woensdagmiddag op Landgoed Middachten in het Gelderse Rheden, de winnende gemeente van vorig jaar. Het is de eerste keer dat een Groningse gemeente de publieksprijs kreeg.
Wethouder Annalies Usmany van Appingedam ontvangt de publieksprijs
Wethouder Annalies Usmany van Appingedam ontvangt de publieksprijs © Livestream Kunsten 92