FNV strijdt tegen Gronings plan om bijstandsgerechtigden aan het werk te helpen

De actie van de FNV
De actie van de FNV © FNV
Vakbond FNV wil dat de gemeente Groningen stopt met een project waarbij mensen in de bijstand tijdelijk werk krijgen. De vakbond heeft over dit project 'Schakelkans' een brief gestuurd aan de gemeente.
De bijstandsgerechtigden gaan zes maanden aan het werk bij een regulier bedrijf. Ze houden daarbij een uitkering en krijgen daarnaast nog twee euro per uur. Het doel is dat bijstandsgerechtigden uiteindelijk in dienst komen bij dat bedrijf.
Volgens de vakbond is het project een verdienmodel voor het bedrijf en de gemeente. Het bedrijf betaalt minimumloon aan de gemeente. Het bedrijf zou goedkope krachten aan het werk krijgen die na een half jaar worden ingeruild voor een volgende lichting. Het zou verdringing op de arbeidsmarkt zijn.

'Een halt toeroepen'

Volgens een woordvoerder van de gemeente wordt goed gekeken welke baan het best bij een bijstandsgerechtigde past. Daarnaast is het traject vrijwillig en alleen gericht op het opdoen van werkervaring. Vanwege de coronacrisis is er nog niemand die een heel halfjaar heeft volgemaakt.
FNV heeft aangekondigd te gaan dwarsliggen als Groningen met het project doorgaat. 'Wij zúllen dit een halt toeroepen', aldus Maureen van der Pligt van de vakbond.