Bezwaarmakers nieuwe weg Winsum vestigen hoop op Raad van State

Piet Tuinman en Joop Haak maken bezwaar tegen de nieuwe weg
Piet Tuinman en Joop Haak maken bezwaar tegen de nieuwe weg © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
De raad van State buigt zich over de komst van een nieuwe weg in Winsum. De gemeente Het Hogeland is van plan om aan de noordwestelijke kant van het dorp een zogeheten ‘kortsluiting’ aan te leggen.
De nieuwe weg is bedoeld om ervoor te zorgen dat er minder auto- en vrachtverkeer door het centrum van Winsum rijdt. Inwoners vinden de situatie onveilig.
Een aantal bewoners van de Bloemenbuurt, waar de nieuwe weg langs komt, vindt dat de gemeente een nieuwe gevaarlijke situatie creëert. Ze stapten naar de Raad van State.
nieuwe weg winsum
nieuwe weg winsum © De dikke rode lijn geeft de beoogde nieuwe weg aan, bewoners zien liever de lichtrode (stippel)lijn.

Positief gevoel over de zaak

Woensdag is de zaak behandeld en buurtbewoner Piet Tuinman kijkt hier tevreden op terug. De juristen die ze in de arm hebben geslagen hadden namens de buurt een goed verweer tegen het plan.
‘Als vertegenwoordiger van de Bloemenbuurt en als vertegenwoordiger van een appellant aan de Ranummerweg kan ik zeggen dat zij op uitstekende wijze onze verweren hebben verwoord. Ik heb goede hoop op een positief resultaat’, laat Piet Tuinman weten.
De bezwaarmakers hebben er altijd voor gepleit de weg verder van de Bloemenbuurt te leggen, met een aansluiting op de bestaande rotonde bij Ranum. Nu komt er een nieuwe kruising in de N361, wat ‘gevaarlijk’ is volgens buurtbewoners.

Gemeente wil snel aan de slag

De gemeente heeft ook goede hoop op een positief resultaat bij de rechtbank. ‘Het is voor de inwoners van Winsum absoluut noodzakelijk iets te doen aan de huidige situatie in het centrum. Het is er te druk en dat leidt tot onveilige situaties’, laat wethouder Eltjo Dijkhuis weten.
‘De voorbereiding heeft enkele jaren geduurd, ik hoop dat we nu snel aan de slag kunnen. Het centrum van Winsum wordt daarmee leefbaarder en veiliger.’ Volgens wethouder Dijkhuis zijn veel Winsumers vóór de aanleg van de weg.
De Raad van State doet waarschijnlijk binnen zes weken uitspraak. Zodra de gemeente toestemming krijgt kan de bouw beginnen. In het voorjaar van 2023 moet de weg open gaan voor verkeer.