Groningse ziekenhuizen nemen eerste coronapatiënten uit Westen over

Een coronapatiënt op de ic wordt verzorgd
Een coronapatiënt op de ic wordt verzorgd © ANP
Het UMCG en het Martini Ziekenhuis in Groningen vangen donderdag samen drie coronapatiënten op uit Rotterdam.
Beide nemen één patiënt over die naar een verpleegafdeling gaat; het UMCG krijgt ook één patiënt op de intensive care (ic).

Reguliere zorg niet stilleggen

Peter van der Voort, hoofd van de intensive care in het UMCG, gaf donderdagmorgen al aan snel patiënten van buiten Groningen te verwachten. De ziekenhuizen in het land liggen weliswaar nog lang niet zo vol als in het voorjaar, maar ze willen de reguliere zorg niet weer stilleggen, zoals dit voorjaar gebeurde. Daardoor kunnen ze minder coronapatiënten aan dan toen.
Inmiddels zijn er regionale coördinatiecentra die de spreiding van coronapatiënten regelen. Daarin werken de regionale ziekenhuizen samen. Pas als zij onderling geen plek meer kunnen vinden wordt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) ingeschakeld. Die helpt zoeken naar ziekenhuizen buiten de regio met beschikbare bedden.
'Personeel binnen de zorg is een schaars goed'

Afweging per dag gemaakt

In de Noordelijke ziekenhuizen is het nog relatief rustig qua aantal coronapatiënten. Daardoor is er nog ruimte om patiënten over te nemen uit andere regio's.
Dit is een afweging die per dag wordt gemaakt, vertelt Van der Voort. Daarbij wordt elke keer bekeken of de gewone zorg in de regio kan doorgaan en of er ook ruimte overblijft voor coronapatiënten uit het Noorden zelf.