Loopgraven uit Tweede Wereldoorlog ontdekt bij graafwerk in weiland

Het weiland bij Westerbroek
Het weiland bij Westerbroek © Joyce Kranenborg/RTV Noord
Bij graafwerkzaamheden in een weiland bij Westerbroek zijn loopgraven uit de Tweede Wereldoorlog ontdekt.
Het weiland wordt deels uitgegraven vanwege natuurwerkzaamheden. De slenken die worden uitgediept moeten het Zuidlaardermeergebied met het Roegwold verbinden.

Donkere sporen

Archeologen begeleiden de werkzaamheden. Zij ontdekten de loopgraven, te herkennen aan de donkere sporen in het gele zand.
Donkere sporen in het gele zand wijzen op oude loopgraven
Donkere sporen in het gele zand wijzen op oude loopgraven © Joyce Kranenborg/RTV Noord
'De eerste loopgraven stammen uit de Eerste Wereldoorlog, maar dit zijn tankloopgraven uit de Tweede Wereldoorlog. Die werden in 1944 uitgegraven door omwonenden hier, alles met de schep. Ze werden gedwongen van 's ochtends 6 uur tot 's avonds 19 uur te werken', vertelt historicus Wim Rozema. 'Weigerde men, dan werd men tewerkgesteld in Duitsland.'

Niet bewaard

Het weiland wordt afgegraven met een graafmachine. Archeologen graven vervolgens verder met een schep op het moment dat er sporen worden gevonden die interessant kunnen zijn. 'We meten en tekenen het dan in, zodat we weten waar ze liggen', legt archeoloog Jan Jaap Hekman uit.
De ontdekte loopgraven worden niet bewaard. 'Er wordt nu alleen op plekken gegraven waar we daadwerkelijk iets aanleggen. Dus op plekken waar we de vondsten vernietigen', legt Melanie Bus van de provincie Groningen uit.
De ontdekte loopgraven worden niet bewaard
De ontdekte loopgraven worden niet bewaard © Joyce Kranenborg/RTV Noord