GasTerra trekt knip na opheffing: 32,6 miljoen euro aan vertrekpremies

Het kantoor van GasTerra in Groningen
Het kantoor van GasTerra in Groningen © Google Street View
GasTerra trekt 32,6 miljoen euro uit om personeel tegemoet te komen, als het bedrijf eind 2024 ophoudt te bestaan. Dat betekent dat er voor de 141 werknemers ruim 200.000 euro per persoon wordt betaald. Het bedrag maakt deel uit van het sociaal plan van GasTerra, waarover vorig jaar een akkoord werd bereikt.
Het bedrijf dat gas verhandelt, bouwt de komende jaren af omdat de gaswinning in Groningen over twee jaar stopt. Daardoor verliest GasTerra haar bestaansrecht. In de komende jaren worden lopende gasleveringscontracten afgehandeld, maar in de tussentijd wordt het bedrijf al wel kleiner. Daarbij zullen ook mensen gedwongen op zoek moeten naar ander werk. Volgens woordvoerder Anton Buijs. is daar geen ontkomen aan, vertelt hij aan RTL Nieuws.
In het akkoord dat GasTerra met de vakbonden bereikte over een sociaal plan voor het personeel, is afgesproken om zoveel mogelijk personeel dat noodgedwongen moet vertrekken naar ander werk te begeleiden. Hiervoor wordt onder meer samengewerkt met een outplacementbureau. Buijs wil niet zeggen welke bedragen hiermee gemoeid zijn.

Schatting

Toch is uit de jaarrekening van 2019 wel af te leiden dat GasTerra eind vorig jaar 32,6 miljoen euro opzij zette in verband met het sociaal plan. Dat bedrag is een schatting op basis van het aantal medewerkers dat moet vertrekken, het aantal jaren dat zij in dienst bij het bedrijf waren en het salaris dat zij verdienden. Als alle 141 vaste krachten bij GasTerra hetzelfde bedrag zouden krijgen, komt dat neer op een vertrekpremie van 231.205 euro per medewerker.
GasTerra heeft ook nog leveringscontracten lopen die pas eindigen na 2024. Voor die contracten moet een oplossing gevonden worden.