ANBO: 'Veel ouderen vrezen de tweede coronagolf'

Ouderen vrezen corona en de gevolgen
Ouderen vrezen corona en de gevolgen © ANP
Veel ouderen zijn bang voor de tweede coronagolf. Dat blijkt uit een enquête onder ruim 5400 mensen vanaf 65 jaar. 43 procent vreest de ziekte, maar ook het eventueel wekenlang alleen thuiszitten. Verder vinden veel senioren dat het kabinet meer moet doen tegen het stijgende aantal besmettingen.
'In de eerste coronagolf hebben we duizenden ouderen aan de telefoon gehad die niet of nauwelijks contact hadden met anderen. Sommige van hen waren echt depressief omdat ze wekenlang alleen thuis zaten. Ik snap dus heel goed dat veel mensen zich daar nu weer zorgen om maken", zegt Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO.

Handhaven en mondkapjes

Ruim 64 procent vindt dat er beter moet worden gehandhaafd op de 1,5 meter afstand en 60 procent dat mondkapjes verplicht moeten worden in supermarkten en andere winkels. Zes van de tien ouderen willen ook graag dat er, net als in het begin van de coronacrisis, een gastheer of gastvrouw bij de ingang van de supermarkt staat om mensen te wijzen op het afstand-houden en om de winkelkarretjes schoon te maken.
Veel ouderen melden dat ze de afgelopen tijd al veel deden om zich te beschermen tegen het coronavirus. Toch willen nogal wat senioren er nu nog een schepje bovenop doen, zoals minder vaak naar de supermarkt, minder vaak of geen bezoek ontvangen of afleggen en al helemaal niet naar horeca, museum en theater.