Gesloopte woningen straks in miniatuurversie te koop

Toukomst, het project van Nationaal Programma Groningen, over ideeën voor de leefbaarheid van onze provincie is toe aan de stemronde. Tot 4 oktober kan worden gestemd op plannen die zijn ingediend. Harm Naaijer uit de stad Groningen dingt mee met kleiminiaturen van woningen, die vanwege aardbevingsschade zijn gesloopt.
Decorontwerper Harm Naaijer liet zich inspireren door het online project van het Dagblad van het Noorden over woningen die vanwege aardbevingsschade zijn gesloopt. 108 verdwenen huizen staan op de website en die zijn, als het voorstel van Naaijer wordt gekozen, straks te koop in miniatuur.
De miniaturen kunnen worden gekocht via een website. Bij het aanklikken van een foto van de gewenste woning gaat een printer aan het werk. Het huisje wordt vervolgens gemaakt van echte Groninger klei. Enkele dagen later wordt de bestelling thuis afgeleverd.

Verborgen leed

Het idee van Naaijer is een van de negenhonderd inzendingen. Daaruit is een selectie gemaakt van bijna zestig. De Stadjer heeft een goed doel gekoppeld aan zijn voorstel; een deel van de opbrengst wordt gestort in een fonds voor jeugd in het aardbevingsgebied. Naaijer: 'Er is veel verborgen leed en psychische ellende in het gebied. Met het geld uit het fonds kunnen leuke dingen georganiseerd worden om het leed een beetje te verzachten.'