SP: 'Vindicat schaadt het beeld van studenten in Groningen'

De sociëteit van studentenvereniging Vindicat op de Grote Markt
De sociëteit van studentenvereniging Vindicat op de Grote Markt © ANP/Niels Wenstedt
De SP in de gemeente Groningen heeft het gehad met studentenvereniging Vindicat. Stadsblog Sikkom meldde maandagavond dat tientallen mensen op het dakterras van het pand van Vindicat zich niet aan de coronamaatregelen hebben gehouden. De SP is het 'wangedrag' meer dan zat.
Rector Wessel Giezen van Vindicat heeft aan RTV Noord nog geen reactie gegeven naar aanleiding van het voorval op het dakterras, maar aan Sikkom laat hij weten dat Vindicat zich beraadt op verdere stappen. SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk wil sowieso ook dat er verdere stappen worden genomen, maar dan door de burgemeester.
'Nu het aantal besmettingen weer toeneemt is het des te schadelijk dat een groep mensen zich van de geldende regels lijkt te onttrekken', aldus Dijk. 'Met dit gedrag riskeert Vindicat dat veel meer studenten en personeel van de universiteit besmet raken.'

'Al voor corona waren er veel incidenten'

De SP is overigens al langer klaar met het gedrag van Vindicat leden. Ze zien het eerdere 'wangedrag', overlastgevende studentenhuizen en de 'mishandelingen tijdens ontgroeningen' al enige tijd met lede ogen aan. 'Al voor de coronapandemie waren er vele incidenten met normoverschrijdend gedrag bij Vindicat. Dat schaadt het beeld van studenten in het algemeen. Nu schaadt het ook het beeld van al die jongeren en studenten die zich in Groningen wel aan de coronamaatregelen houden', aldus Dijk.
De oppositiepartij zal woensdag tijdens het wekelijkse politieke vragenuur aan burgemeester Koen Schuiling (VVD) van Groningen vragen welke maatregelen hij op wil leggen. 'Wanneer komt het moment dat burgemeester Schuiling wel ingrijpt en Vindicat beboet, vergunningen ontneemt of het clubgebouw sluit?', vraagt de partij zich af.