Proef in Groningen: Nederlandse en internationale studenten worden bij elkaar gezet

Zo zien de kamers eruit
Zo zien de kamers eruit © Nijestee
In woontoren Upsilon in de stadswijk Paddepoel houdt woningcorporatie Nijestee een proef met studentenhuisvesting. Er worden Nederlandse en internationale studenten bij elkaar gezet.
Uit onderzoek blijkt dat internationale studenten zich meer thuis voelen in een omgeving met verschillende nationaliteiten, aldus Nijestee.

Cluster

De Groninger Studentenbond (GSb) onderzocht dit jaar de sociale tevredenheid onder Nederlandse en internationale studenten in Groningen. Uit dat onderzoek blijkt dat internationale studenten zich meer thuis voelen in Groningen als hun woonsituatie is gemengd met Groningse studenten.
Stichting Studenten Huisvesting (SSH) verhuurt namens Nijestee de 303 gemeubileerde kamers van Upsilon aan internationale 'short stay' studenten. De kamers hebben een eigen badkamer, toilet en wastafel en zijn opgedeeld in clusters. Elk cluster bestaat uit zeven of acht kamers, een gezamenlijke woonkamer en een keuken. Er doen drie clusters mee aan deze pilot.

Uitzondering

Normaal verhuurt SSH de kamers voor één jaar, maar er is voor de pilot een uitzondering gemaakt. De studenten die deelnemen aan de pilot krijgen een campuscontract. Zolang ze studeren, mogen ze in de kamer wonen. Zo hebben ze meer tijd om te integreren en hoeven ze niet na één jaar te verhuizen.
Twaalf Nederlandse studenten hebben zich aangemeld voor de pilot. Zij wonen inmiddels bijna een maand samen met twaalf internationale studenten in Upsilon.