Eerste mast nieuwe hoogspanningsverbinding bij Eemshaven wordt geplaatst

Een illustratie van de nieuwe 380 kV-verbinding
Een illustratie van de nieuwe 380 kV-verbinding © TenneT
TenneT laat begin oktober de eerste mast van de nieuwe hoogspanningsverbinding tussen de Eemshaven en Vierverlaten plaatsen. Door de 380 kV-verbinding kan meer stroom tussen de Eemshaven en de stad worden getransporteerd.
De hoogspanningsverbinding krijgt een nieuw soort masten: wintrackmasten. Eén zo'n mast bestaat uit twee pilaarvormige palen (pylonen). De geleiders hangen aan binnen- en buitenkant van de pylonen. In totaal zijn er 240 mastpylonen nodig voor de nieuwe 40 kilometerlange hoogspanningslijn. De eerste pylonen komen in de buurt van Hoogkerk. De afgelopen weken zijn de mastfundaties gemaakt.
In de loop van november verrijzen de eerste pylonen in de buurt van de Eemshaven. Daarna start de montage van de stroomgeleiders.

'De 380 kV-verbinding tast het landschap aan'

Een aantal landschapsorganisaties, waaronder Natuur- en Milieufederatie Groningen en Het Groninger Landschap, maakte bezwaar tegen de aanleg van de 380 kV-verbinding. Zij vinden dat de nieuwe verbinding het landschap te veel aantast. Een gang naar de rechter mocht niet baten. Het project kan gewoon doorgaan.
De verbinding moet in 2023 klaar zijn. Dan wordt de oude 220 kV-verbinding afgebroken.