Tbs met dwangverpleging geëist tegen 'bioscoopmoordenaar' Ergün S.

Ergün S. tijdens de rechtszaak
Ergün S. tijdens de rechtszaak © Illustratie door Petra Urban
De Officier van Justitie heeft tbs met dwangverpleging geëist tegen Ergün S. S. wordt ervan verdacht dat hij een schoonmakersechtpaar uit Slochteren om het leven heeft gebracht in een bioscoop in de stad Groningen.
Het Pieter Baan Centrum acht S. volledig ontoerekeningsvatbaar. Hij lijdt aan een schizofrene stoornis, en handelde in een psychose.
S. kan daarom niet strafbaar gesteld worden, zegt de Officier van Justitie.

Opwelling

De Officier van Justitie gaat ervan uit dat S. het echtpaar in een opwelling doodde. Om die reden wordt hem doodslag ten laste gelegd, en geen moord.

Gevaar bij terugkeer in maatschappij

De Officier van Justitie is van mening dat het gevaarlijk kan zijn als S. terugkeert in de maatschappij.
'De kans is groot dat S. het contact met de hulpverlening dan toch weer verbreekt. Dan kan zich een nieuwe psychose ontwikkelen, waardoor hij opnieuw gewelddadig kan handelen.'
De advocaten van S. zijn het in grote lijnen met de Officier van Justitie eens. 'Het is een zeer afgewogen standpunt van het Openbaar Ministerie', zegt één van de advocaten.

Verdachte kan zich het voorval niet herinneren

S. doodde het echtpaar in de ochtend van 26 oktober 2019 in bioscoop Pathé aan het Zuiderdiep in Groningen. Hij slikte zijn medicatie tegen schizofrenie al maanden niet meer, maar gebruikte wel drugs.
De verdachte kan zich het voorval niet herinneren, en weet niet waarom hij de mensen heeft gedood. Omdat er video opnames zijn van het misdrijf, waarop hij zichzelf herkent, ontkent S. niet dat hij het echtpaar om het leven heeft gebracht.
De rechter doet op 27 oktober uitspraak.
Update: Dit bericht is aangevuld met een reactie van de advocaten van S. en informatie over de uitspraak, die op 27 oktober volgt.