Politie onderschept vijftig ton vuurwerk; zeven verdachten aangehouden

Een voorbeeld van illegaal vuurwerk
Een voorbeeld van illegaal vuurwerk © ANP
In een onderzoek naar de verkoop van professioneel vuurwerk aan particulieren, heeft de politie zeven verdachten aangehouden en vijftig ton vuurwerk in beslag genomen.
Het betreft volgens de politie 'professioneel en massa-explosief' vuurwerk.

Drie Delfzijlsters aangehouden

Halverwege september werden door de politie Noord-Nederland drie personen uit Delfzijl aangehouden. Zij worden verdacht van verkoop van professioneel vuurwerk aan particulieren.
'Dat mag niet', zegt de politie, 'omdat het om massa-explosief vuurwerk gaat, dat in een speciale ruimte bewaard moet worden. Bovendien is er speciale kennis voor nodig om het verantwoord af te kunnen steken.'

700 kilo vuurwerk

Bij de Delfzijlsters werd ruim 700 kilo vuurwerk aangetroffen. Daarnaast werd 2300 euro in beslag genomen. Nader onderzoek wees uit dat het vuurwerk vermoedelijke afkomstig was uit Duitsland.
In samenwerking met de Duitse politie werd eerst in het Duitse Wietmarschen een vrachtauto met daarin 2400 kilo vuurwerk, en vervolgens op een locatie 153 pallets (ongeveer 50 ton) professioneel vuurwerk aangetroffen.
Hierbij werden door de Duitse politie nog eens vier Nederlanders aangehouden. Ook werd 15.000 euro in cash in beslag genomen.

Meer aanhoudingen

Het onderzoek is nog niet afgerond. De politie sluit ook meerdere aanhoudingen niet uit.
'Opsporing van dit soort vuurwerk heeft, in de aanloop naar oud en nieuw, onze volle aandacht. Daar hoort ook de verkoop van professioneel vuurwerk aan particulieren bij', aldus Joop de Schepper van de politie Noord-Nederland.