Kort geding tegen windpark Drentse Monden dient volgende week

Een windmolen van windpark Drentse Monden en Oostermoer
Een windmolen van windpark Drentse Monden en Oostermoer © Arjan Kamphuys/RTV Noord
Tegenstanders van windpark De Drentse Monden en Oostermoer staan op donderdag 8 oktober in de rechtszaal tegenover de initiatiefnemers van dat park. Met het kort geding willen zij de bouw van het windpark stil leggen.
Onder andere Platform Storm en stichting Democratisch Energie Initiatief spanden de rechtszaak aan.
Hun argument: de verstrekte bouwvergunningen van het park zijn in strijd met Europese milieuregels. Volgens de tegenstanders is er geen milieueffectrapportage (MER) verstrekt voordat er met de aanleg van het park is gestart.

Geluidseffecten niet getoetst

Een recente uitspraak van het Europees Hof gaf de actiegroepen nieuwe hoop. Het Hof oordeelde namelijk dat geluidseffecten bij een aantal windparken in Vlaanderen niet in kaart zijn gebracht.
‘En bij deze laatste zaak in Vlaanderen is gesteld: de bouw van zo’n windpark moet je onderwerpen aan een MER-toets’, zei advocaat Peter de Lange namens Platform Storm en andere organisaties. onlangs. De Raad van State oordeelde eerder juist dat toetsing niet nodig is.

Bouw direct stil leggen

De Lange heeft de initiatiefnemers (Raedthuys, Duurzame Energieproductie Exloërmond en Windpark Oostermoer Exploitatie) opgedragen de bouw stil te leggen. Zij gaven echter aan dat niet van plan te zijn. Volgende week donderdag is het woord daarom aan de rechter.