Gemeente Groningen wil dat nieuwe Oosterpoort aan zuidkant Hoofdstation komt

Locatie Hoofdstation vanuit de lucht, in het rode vlak
Locatie Hoofdstation vanuit de lucht, in het rode vlak © Gemeente Groningen
De nieuwe Oosterpoort moet aan de zuidkant van het Hoofdstation in Groningen komen, als het aan het college van burgemeester en wethouders van Groningen ligt. Het nieuwe pand moet in 2030 klaar zijn.
Wethouders Paul de Rook (D66) en Roeland van der Schaaf (PvdA) stellen dat voor.

Op plek oud rangeerterrein

Als het plan doorgaat betekent het dat de Oosterpoort op de locatie komt waar voorheen een rangeerterrein voor treinen lag. Op die locatie komt ook het nieuwe busstation van Groningen.

Vrydemalaan valt af

De nieuwe Oosterpoort had ook aan de Vrydemalaan in Stad kunnen komen: daar staat nu horecagelegenheid DOT. Die locatie is afgevallen omdat die volgens wethouder De Rook minder goed bereikbaar is.
'Het stationsgebied is geschikter vanwege de bereikbaarheid. Het ligt dicht bij de ringweg, het hoofdstation en de binnenstad', legt de wethouder uit.

221 miljoen euro

De nieuwbouw kost naar verwachting 221 miljoen euro. Nieuwbouw aan de Vrydemalaan was goedkoper uitgevallen: de gemeente raamde die kosten op 207 miljoen euro.
'Bij het stationsgebied heb je meer kansen voor commercie. Bovendien verwachten we dat het verdienmodel ten zuiden van het station gunstiger is', zegt wethouder De Rook. 'Op die manier verdient je de extra kosten terug.'

'Zie af van nieuwbouw'

Sommige partijen in de Groninger gemeenteraad zien niets in nieuwbouw van de Oosterpoort. Wethouder Van der Schaaf zegt daarover dat renovatie van de huidige Oosterpoort ook veel geld kost: dat zou uitkomen op 100 miljoen euro.

Grotere poppodia gewenst

De Rook voegt toe dat artiesten tegenwoordig behoefte hebben aan grotere poppodia, en uitbreiding op de huidige locatie is sowieso niet mogelijk.
'De huidige Oosterpoort daalt in populariteit', zegt De Rook. 'Helaas kiezen artiesten nou eenmaal niet voor de mooiste stad, maar voor de mooiste zaal.'