Uitzondering voor dertien cultuurpodia: meer dan 30 toeschouwers welkom

Dertien cultuurpodia in onze provincie mogen meer dan dertig mensen ontvangen. Dat heeft de Veiligheidsregio Groningen besloten.

Het gaat om De Molenberg in Delfzijl, De Klinker in Winschoten, BaronTheater in Opende, Geert Teis in Stadskanaal, Kielzog in Hoogezand, MartiniPlaza, Oosterpoort, Stadsschouwburg, Vera, Simplon, Grand Theatre en Forum Groningen in de stad Groningen en Van Beresteyn in Veendam.

Geen algemene uitzondering voor cultuur

De cultuursector riep dinsdag op een uitzondering te maken voor de hele sector (schouwburgen, concertzalen, pop-, jazz- en improvisatiepodia, bioscopen en filmtheaters). De Veiligheidsregio gaat hier dus niet in mee en kiest voor deze dertien.

Voorzitter Koen Schuiling: 'We kiezen voor deze dertien omdat we dit kunnen behappen. Deze hebben bewezen dat ze de afstand kunnen bewaren. Dat kunnen er wel meer, maar wij kunnen niet meer aan. Dus extra aanvragen zijn zinloos.'

Opluchting

Dat de Oosterpoort in Stad één van de cultuurpodia is waar een uitzondering voor is gemaakt, werd in het theater zelf met gejuich ontvangen. 'Gelukkig hadden wij dinsdag geen evenementen staan, maar de komende week hebben we wel weer een première staan. Dus het was wel even spannend', vertelt een zegsvrouw van de Oosterpoort.

'Het is belangrijk dat we er alles aan doen om dat virus in te dammen, maar het zou voor ons ook heel zuur zijn als we weer terug hadden gemoeten naar dertig man. Dus wij zijn dan ook heel opgelucht op dit moment.'

Bioscopen voorlopig met dertig bezoekers per zaal

Voor bioscopen moet nog een regeling komen, dat doen alle Veiligheidsregio's in het Veiligheidsberaad. Reden is dat het vaak landelijke bioscoopketens zijn. Tot dat er een besluit is genomen mogen ze niet meer dan dertig mensen per zaal toelaten.

Voor zowel bioscopen als cultuurpodia geldt dat de bar om tien uur 's avonds dichtgaat, ook als de voorstellingen pas later zijn afgelopen.

Gemeenten aan zet om bezoekersaantallen voor musea te bepalen

Musea, bibliotheken en pretparken moeten langer wachten op duidelijkheid. Elk van deze locaties krijgt een eigen maximum aantal bezoekers dat tegelijkertijd binnen mag zijn. Hoeveel dit zijn laat de Veiligheidsregio over aan de gemeenten. Die gaan met elke locatie bekijken hoeveel mensen naar binnen kunnen zonder dat de afstandsregels in het geding komen. Ze hebben tot 5 oktober om dit te bepalen; in de tussentijd zijn de locaties niet gehouden aan maximaal dertig mensen.

Horecazaken mogen soms meer dan dertig mensen ontvangen

Voorzitter Schuiling blijft meer ruimte bieden aan horecazaken die de regels goed naleven en die meerdere zalen in hun zaak hebben. Als een restaurant een ruimte met een eigen toiletvoorziening kan afsluiten dan kunnen daar dertig extra gasten worden ontvangen.

Dit is beleid dat de Groningse Veiligheidsregio al invoerde bij de eerste versoepelingen in juni. Voorbeelden van een zaak die vanwege de verschillende ruimtes meer mensen binnen mag hebben zijn Mr Mofongo, Prinsenhof en Van der Valk Hoogkerk.

Lees ook:
- Horeca die regels overtreedt voortaan twee weken dicht
- Groningen vervalt in stilte om klokslag 22:00 uur: 'Het is een spookstad'
- Ons blog over de laatste corona-ontwikkelingen

Meer over dit onderwerp:
coronavirus zorg
Deel dit artikel:

Recent nieuws