Bewoners Lodewijkstraat hoeven voorlopig niet te rekenen op 'kleine rotdrempeltjes'

Een fietser in de Lodewijkstraat
Een fietser in de Lodewijkstraat © Robert Pastoor/RTV Noord
De gemeente Groningen gaat voorlopig geen verkeersdrempels plaatsen in de Lodewijkstraat in de stad. Bewoners willen dat wel, omdat ze overlast ervaren van de vele fietsers die hun straat doorkruisen.
In hun ogen gaan er niet alleen te veel fietsen door hun straat, maar gaan ze ook veelal te hard. De Lodewijkstraat staat aangemerkt als woonerf en dat betekent dat kinderen frank en vrij op straat zouden kunnen spelen.
In de praktijk blijkt dat niet haalbaar omdat de weg deel uitmaakt van een belangrijke fietsroute die het zuiden van de stad verbindt met het centrum en de Zernike campus. Aanwonenden noemen de straat een 'fietssnelweg', de PvdA in Groningen onderschrijft dat.

Wel maatregelen, maar geen drempels

Het stadsbestuur wil wel maatregelen nemen, maar niet in de vorm van verkeersdrempels. Bewoners zagen graag 'kleine rotdrempeltjes' aangelegd worden. Het plaatsen van drempels in een straat die staat aangemerkt als 'hoofdfietsroute' is geen optie. Dat schrijft de gemeente in een brief aan de gemeenteraad, nadat de PvdA vragen heeft gesteld over de situatie.
Als dergelijke 'fysieke maatregelen' volgens een meerderheid van de raad toch geplaatst moeten worden dan zal dat consequenties hebben voor andere projecten die de verkeersveiligheid van Groningen moeten verbeteren, valt te lezen in diezelfde antwoorden.

Borden

De gemeente wil daarentegen wel meewerken aan een oplossing om de overlast te verminderen, maar dan door onder meer borden te plaatsen. Op die manier moet het de fietsers duidelijk worden dat ze door een straat fietsen waar kinderen kunnen spelen.
Het aantal fietsers zal volgens de gemeente op korte termijn niet afnemen, simpelweg omdat er geen alternatieve fietsroute is die het zuiden van de stad met de binnenstad verbindt. Dat alternatief komt er wel in de toekomst, maar dat duurt in elk geval nog tot 2028.