UMCG wil polibezoeken verder beperken vanwege toename corona

Het UMCG wil de komende tijd minder patiënten op de poliklinieken ontvangen
Het UMCG wil de komende tijd minder patiënten op de poliklinieken ontvangen © RTV Noord
Het UMCG in Groningen wil de komende tijd minder patiënten op de poliklinieken ontvangen. Het ziekenhuis bouwt daarom de digitale consulten verder uit.
Het verschilt per polikliniek wat wel en wat niet via beeldbellen kan, maar het ziekenhuis wil per poli twintig tot vijftig procent van de afspraken digitaal afhandelen.
Toen de reguliere zorg na de eerste coronagolf weer op gang kwam, zijn ziekenhuizen al gebruik gaan maken van telefonische afspraken en consulten via beeldbellen. Op die manier proberen ze het mogelijk te maken om in wachtruimtes en gangen anderhalve meter afstand te bewaren.
Nu het coronavirus verder oplaait, gaat het UMCG nog een stap verder. Het ziekenhuis wil nog minder patiënten binnen hebben op de poli's. Door meer digitale consulten te doen, moet de zorg wel doorgang kunnen vinden.

Martini Ziekenhuis moet operaties afzeggen

Dinsdag maakte het Martini Ziekenhuis in Groningen bekend voorlopig twee operatiekamers te sluiten, waardoor tachtig operaties niet door kunnen gaan. Reden daarvoor is het hoge ziekteverzuim onder medewerkers. Tien procent zit thuis met griep en verkoudheidsklachten, waardoor de capaciteit onder druk staat, terwijl ook het aantal coronapatiënten nog zal toenemen.
De reguliere zorg kan voorlopig doorlopen, 'maar we houden de ontwikkelingen wel heel goed in de gaten'
Christel Ietswaart van Ommelander Ziekenhuis Groningen

Andere ziekenhuizen in Groningen kunnen het nog aan

Andere Groningse ziekenhuizen zien deze noodzaak nog niet. Het UMCG ziet wel een hoger ziekteverzuim, maar problematisch is dat nog net niet. Dat geldt ook voor Treant Zorggroep, waar het Refaja ziekenhuis in Stadskanaal onder valt. 'De planning voor de drie Treant-ziekenhuizen lukt nog goed', zegt Woordvoerder Lars Wormgoor. De ziekenhuizen in Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal gaan door met digitale consulten, maar niet extra omdat het virus zich nu sneller verspreidt.
Ommelander Ziekenhuis Groningen laat weten dat de reguliere zorg voorlopig door kan lopen, 'maar we houden de ontwikkelingen wel heel goed in de gaten,' stelt woordvoerder Christel Letswaart.

UMCG zoekt medewerkers die willen helpen

Het UMCG bereidt zich verder voor op de komst van steeds meer coronapatiënten, ook van buiten de regio. Op dit moment liggen er drie coronapatiënten in het ziekenhuis. Het UMCG maakt vast een tweede verpleegafdeling gereed voor de opvang van coronapatiënten. Ondertussen is de personele bezetting nog niet rond. Het ziekenhuis heeft medewerkers van andere afdelingen gevraagd te helpen bij de zorg van coronapatiënten, maar daar zijn onvoldoende aanmeldingen voor binnengekomen.

Besmettingen onder medewerkers en patiënten

625 UMCG-medewerkers zijn afgelopen week getest op corona; dat leverde veertien besmettingen op. Van de 831 patiënten die zijn getest, bleken drie besmet.