Provincie wil door met Ring West ondanks gebrek aan geld

De provincie wil door met de ombouw van de westelijke ringweg, ondanks het feit dat er een gebrek is aan geld.

In de provinciale plannen is jaren geleden rekening gehouden met een budget tussen de zestig en tachtig miljoen euro om de westelijke ringweg om te bouwen. Toen ging de provincie uit van een ‘sobere uitvoering als weg op palen’.

Maar in samenspraak met de gemeente Groningen moet de westelijke ringweg fors op de schop en die investering wordt ingeschat op een bedrag tussen de 140 en 225 miljoen euro. De provincie heeft weliswaar samen met de gemeente Groningen gespaard om de aanpassingen voor de Ring West mogelijk te maken, toch is er ook nog een fors bedrag nodig van het Rijk.

‘Om de gesprekken met het Rijk te voeren over extra financiën, is het nodig om de verkenningsfase te starten’, stelt gedeputeerde Fleur Gräper (D66).

Forse meerkosten

Er is twijfel in Provinciale Staten, omdat de bouw van de zuidelijke ringweg voor forse meerkosten zorgt en er na dit project direct gestart moet worden met de westelijke ringweg. ‘Moeten we niet eerst de problemen van deze weg oplossen, voordat we starten met de verkenning van Ring West?’, vroeg Statenlid Melissa van Hoorn van coalitiepartij GroenLinks zich vorige week af.

Een Statenmeerderheid onder leiding van de PvdA, ChristenUnie en CDA wil afdwingen om tegemoet te komen aan omwonenden uit omliggende wijken die zich niet gehoord voelen. Een ‘participatietraject’ moet hierin verbetering brengen. Een voorstel van de SP om voor een betere ontsluiting met het Westerkwartier te zorgen, is door de Staten unaniem aangenomen.

Leefbaarheid vergroten?

Een voorstel van bijna alle oppositiepartijen om de leefbaarheid in de omliggende wijken te vergroten bij de bouw van Ring West, krijgt geen meerderheid. Gedeputeerde Fleur Gräper vindt dat de plannen daarin al voorzien.

Lees ook:
- Nieuwe westelijke ring hoeft niet te vrezen voor meerkosten zuidelijk broertje
- Idee 'tweede' westelijke ringweg is van de baan

Meer over dit onderwerp:
zuidelijke_ringweg
Deel dit artikel:

Recent nieuws