Zonnepark Harpel mag uitbreiden en wordt 280 voetbalvelden groot

Het zonnepark in Harpel
Het zonnepark in Harpel © Martijn Klungel/RTV Noord
De gemeenteraad van Westerwolde gaat definitief akkoord met de uitbreiding van het zonnepark in Harpel. Het zonnepark is ook zonder uitbreiding al één van de grootste zonneparken van Nederland.
Dat betekent dat het 120 hectare grote zonnepark mag uitbreiden naar 200 hectare. Het krijgt dan dezelfde oppervlakte als 280 voetbalvelden samen.
Het voorstel werd overigens niet coalitiebreed gedragen. Coalitiepartij gemeentebelangen, één van de grootste partijen in de gemeenteraad, steunde de uitbreiding niet. 'We zijn tegen grote zonneparken', zei Marco Visscher van de partij. Ook vindt de coalitiepartij het zonde van de landbouwgrond.

Kritiek op beleid

Raadsleden die de uitbreiding wel steunden, waren wel kritisch op het beleid over zonneparken. Ze vinden dat bijvoorbeeld de zogenaamde maatwerkmethode, waarmee onder andere draagvlak voor de plannen wordt geïnventariseerd, opnieuw tegen het licht moet worden gehouden. Ook willen ze dat meer opbrengsten van zonneparken terugvloeien naar Westerwolders.
Het huidige zonnepark (links) en de uitbreiding (rechts)
Het huidige zonnepark (links) en de uitbreiding (rechts) © RTV Noord

Reacties afgewogen

De gemeenteraad van Westerwolde spreekt al langer over de uitbreiding van het zonnepark. In mei werd er een voorlopige toestemming voor de uitbreiding gegeven. Naar aanleiding van die voorlopige toestemming hebben tientallen mensen laten weten dat ze tegen de uitbreiding zijn.
Omwonenden: 'Zonnepark Harpel veel te groot'
Vanavond heeft de gemeenteraad die reacties afgewogen en een definitieve toestemming gegeven. Coalitiepartij PvdA en oppositiepartijen GroenLinks en CDA zijn voor de plannen. Coalitiepartij Gemeentebelangen, Lijst Timmermans en Ecologisch Alternatief waren tegen. De VVD stemde verdeeld.