Van ziekenhuizen tot het Forum: op deze plekken geldt het mondkapjesadvies

Sinds woensdagmiddag geldt in Nederland het dringende advies mondkapjes in publieke ruimten te dragen. Verplicht is het niet; daarvoor is eerst een nieuwe wet nodig. Organisaties en winkels in onze provincie bepalen deze dagen of ze het advies overnemen. Een deel heeft dat besluit al genomen.

Ziekenhuizen nemen advies over

Het Martini Ziekenhuis in Groningen en Ommelander Ziekenhuis Groningen (OZG) in Scheemda adviseren hun bezoekers en patiënten mondkapjes te dragen. Ook medewerkers van het OZG doen dat vanaf donderdag.

Het UMCG beraadt zich nog over het advies, maar gaat er ondertussen al wel vanuit dat mensen het kabinetsbeleid volgen. Ook Treant Zorggroep waar het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal onder valt 'volgt het landelijk beleid'.

Ook mondkapjes voor studenten

Uit Den Haag komen berichten dat ook op middelbare scholen mondkapjes worden ingevoerd. De onderwijssector wil dat zelf graag en volgens ingewijden zou het ministerie van Onderwijs zich hierin kunnen vinden.

De Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen willen ook graag dat hun studenten en medewerkers mondkapjes dragen. Dit geldt niet in de lokalen; alleen in de gangen en op andere drukke plekken, zoals de wachtrij voor de Universiteitsbibliotheek.

De rechtbank volgt het advies ook; in de zittingzalen zelf kan het mondkapje af.

Sommige Forum-bezoekers dragen een mondkapje (Foto: Wietse Dik/RTV Noord)

Helft Forum-bezoekers draagt mondkapje

Bij de ingang van het Forum wordt bezoekers sinds donderdag ook gevraagd een mondkapje te dragen. Volgens directeur Dirk Nijdam is het ongeveer fifty-fifty of mensen aan die oproep gehoor geven. 'Het is niet verplicht, dus als mensen het niet doen zeggen we er niks van nu.'

Dit bericht wordt aangevuld met instellingen en organisaties die het mondkapjesadvies volgen. Afzonderlijke bedrijven laten we hier buiten beschouwing.

Lees ook:
- Hanze en RUG adviseren mondkapjes in gebouwen
- Mondkapjesadvies: gaan we ons er aan houden en waarom wel of niet?
- Volg ons liveblog voor het laatste coronanieuws

Deel dit artikel:

Recent nieuws