Tijdelijke ringweg wordt deels gebouwd op... piepschuim

Een deel van de tijdelijke zuidelijke ringweg wordt niet gebouwd op zand, maar op piepschuim. Piepschuim is acht keer zo duur, maar volgens aannemer Combinatie Herepoort is er op sommige plekken weinig andere keus.

Bert Kramer: ‘Er liggen grote kabels en leidingen onder de grond. Als je daar zwaar zand op gooit kunnen die verzakken, verschuiven en zelfs kapot gaan.’

Witte en zwarte blokken

Langs de N7 bij afslag Ring-West ligt een rij vol witte en zwarte blokken. Van een afstandje lijken het grote stenen, van dichtbij valt op dat het piepschuim is. Iets verderop, op een bouwplaats, is te zien dat die blokken worden gebruikt als ondergrond.

Blokken piepschuim liggen klaar voor gebruik (Foto: Marco Grimmon/RTV Noord)

Kramer: ‘Die blokken zijn gemaakt van samengeperst materiaal dat bijvoorbeeld ook gebruikt wordt voor het isoleren van woningen. Dat heet EPS. Het is heel erg licht en daarmee creëer je stevigheid, maar minder belasting voor de ondergrond. Je voorkomt dus dat de ondergrond gaat inzakken.'

Acht keer duurder

Normaal wordt een weg op zand gebouwd, maar onder het viaduct over de Paterswoldseweg, op steenworp afstand van MartiniPlaza, kan dat dus niet.

Wij willen die kabels en leidingen beschermen. Er ligt bijvoorbeeld een hele grote waterleiding die gevoelig kan zijn
Bert Kramer - Combinatie Herepoort

‘Wij willen die kabels en leidingen beschermen’, zegt Kramer. ‘Er ligt bijvoorbeeld een hele grote waterleiding die gevoelig kan zijn. Veel zand gebruiken is dus geen optie. Het enige is dat dit materiaal acht keer duurder is dan zand.’

Niet alleen de tijdelijke ringweg, ook de uiteindelijke ringweg wordt deels gebouwd op blokken van piepschuim.

Werkzaamheden
Waarom wordt er eigenlijk een tijdelijke zuidelijke ringweg gebouwd? Het viaduct over de Paterswoldseweg wordt vervangen. Maar als ze het viaduct eerst slopen, zonder een andere weg aan te leggen, dan kunnen auto’s niet meer langs de zuidkant van de stad.
Daarom wordt er eerst een tijdelijke ringweg gebouwd. Ook komt er een tijdelijk viaduct. De tijdelijke weg wordt gebouwd ten zuiden van de huidige zuidelijke ringweg langs de Laan van de Vrede.

Lees ook:
- Verkeershinder en geluidsoverlast bij Paterswoldseweg in Stad
- Alles over de Ring Zuid

Meer over dit onderwerp:
zuidelijke_ringweg
Deel dit artikel:

Recent nieuws