Groningers opgepakt voor versturen van 120.000 oplichtings-sms'jes

Twee Stadjers worden verdacht van cybercrime
Twee Stadjers worden verdacht van cybercrime © EPA
In minder dan drie weken tijd stuurden een man en een vrouw vanuit Stad 120.000 sms'jes om mensen geld afhandig te maken. De slachtoffers komen uit het hele land.
Het tweetal (21) is maandagochtend aangehouden. De man heeft geen vaste woon- of verblijfplaats, maar opereerde vanuit de Stad. De vrouw woont in Stad.

'Extreem hoog aantal'

Tussen 2 en 21 september hebben ze 120.000 sms'jes verstuurd met daarin een zogenaamde phishinglink. 'Een extreem hoog aantal', zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.
Als ontvangers op die neplink klikten, kon de verdachte controle krijgen over de bankrekening van het slachtoffer. Hoeveel slachtoffers er zijn en wat de schade is, wordt nog onderzocht.
De zaak staat niet op zichzelf. 'Deze aanhouding vloeit voort uit de aanpak van het Openbaar Ministerie als het gaat om kopstukken die opereren vanuit Groningen', laat een woordvoerder weten. In mei werd een andere 21-jarige uit de Stad opgepakt voor phishing. Hij dupeerde een ondernemer uit Noord-Nederland voor 1,1 miljoen euro.

1,5 miljoen gehackte accounts

De oplichtingspraktijken bleven niet bij het versturen van de sms-bom. De recherche, die de computer van de man begin dit jaar in beslag had genomen, ontdekte 1,5 miljoen gehackte web-accounts, zoals Marktplaats-accounts. Eigenaren van die accounts wisten dat niet.
Uit een laptop bleek dat de verdachte actief was op ondergrondse online handelsplaatsen waar hij bestanden uitwisselde met andere hackers
Officier van justitie
De politie heeft maandagochtend een woning doorzocht. Hier trof de politie vier laptops aan met oplichtingssoftware.
'Uit een laptop bleek dat de verdachte actief was op ondergrondse online handelsplaatsen waar hij bestanden uitwisselde met andere hackers. Hij kocht bestanden met tienduizenden telefoonnummers', zegt een betrokken officier van justitie.

DigiD-fraude

De verdachte was bezig met het opzetten van een nieuwe val. Hij was bezig met het namaken van overheidssite DigiD, om zo gebruikersnamen en wachtwoorden te achterhalen.
Wees alert. Verander je wachtwoorden regelmatig en verwijder je oude accounts
Jeroen Houwink - officier van justitie
Maar wat kun je doen om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van zulke praktijken? 'Wees alert', zegt officier van justitie Jeroen Houwink. 'Verander je wachtwoorden regelmatig en verwijder je oude accounts. Verder is het goed om alert te zijn op verzoeken om gevoelige gegevens in te vullen of betaalverzoeken te accepteren.'

Gaspistool gevonden

De politie heeft een gaspistool, een auto, telefoons, bankpassen en online accounts in beslag genomen. Volgens het OM hebben de verdachten spullen besteld bij webshops met het geld van de gehackte accounts.
Het Openbaar Ministerie kan niets zeggen over mogelijke meerdere aanhoudingen. De vrouw is vanwege haar beperkte rol vrijgelaten, de man zit nog vast.