Minister komt huurders in versterkingsoperatie financieel tegemoet

Wisselwoningen in Appingedam
Wisselwoningen in Appingedam © Martin Drent/RTV Noord
Huurders in het aardbevingsgebied krijgen vanaf november dezelfde vergoedingen voor tijdelijke huisvesting als woningeigenaren. Dat schrijft minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken aan de Tweede Kamer.
Het ministerie heeft een akkoord gesloten met acht woningcorporaties en de Nationaal Coördinator Groningen. Huurders die in wisselwoningen woonden, betaalden zelf de rekening voor energie, water en internet. Maar woningeigenaren kregen daar een vergoeding voor.

'Onuitlegbare verschillen gelijkgetrokken'

Dat is niet uit te leggen, vindt de minister nu ook. ‘Zoals beloofd is gewerkt aan het wegnemen van onuitlegbare verschillen. De afspraken over vergoedingen hebben we (...) zoveel mogelijk gelijkgetrokken’, zegt Ollongren.
Eerder dit jaar kwam Ollongren al de groep huurders tegemoet die vanwege sloop-nieuwbouw gedwongen hun woning moest verlaten. Die mensen kregen een eenmalige compensatie, waarover toen maanden is onderhandeld. Nu is er een structurele oplossing voor huurders van het bevingsgebied die noodgedwongen moeten verhuizen.

Basisvergoeding van 500 euro

In het akkoord is nu onder meer geregeld dat verhuiskosten, nutsvoorzieningen en internet worden vergoed. Daarnaast mogen huurders nu zelf tijdelijke huisvesting regelen.
Ook is er een basisvergoeding van 500 euro. Daarmee moeten kosten worden betaald die niet meer te achterhalen zijn. Voor de nutsvoorzieningen en het internet krijgen huurders 45 euro per week.

Vanaf volgende maand geld op de rekening

De regeling geldt voor huurders die tussen 1 oktober 2015 en 31 oktober 2020 gebruikmaakten van een wisselwoningen. De Nationaal Coördinator Groningen begint volgende maand met de betalingen.