Twintig maanden cel geëist voor poging tot doodslag met broodmes

Vrouwe Justitia
Vrouwe Justitia © RTV Noord
Een 45-jarige man uit Muntendam hangt een celstraf van twintig maanden cel boven het hoofd. De helft daarvan is voorwaardelijk. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de man in april zijn toenmalige partner met een mes in haar hoofd gestoken. De officier acht poging tot doodslag bewezen.
De man en de vrouw hebben al jaren een drankprobleem. Op die bewuste dag in april ontstond er ruzie omdat er geen bier in huis was. De Muntendammer zou een broodmes hebben gegrepen en op de vrouw hebben ingestoken.

Wond op achterhoofd

Hevig bloedend rende de vrouw naar de buren, die de politie inseinden. Ze liep verwondingen op aan haar hand en hoofd. Het bebloede broodmes werd door agenten in de keukenlade aangetroffen.
De verdachte zei tegen de rechters dat hij zich juist tegen een aanval van de vrouw moest verweren. 'Hij handelde uit noodweer', zei zijn raadsvrouw. Toch is er volgens de officier voldoende bewijs om de man te veroordelen voor poging tot doodslag. 'Was een slagader geraakt, dan had dit heel anders kunnen aflopen', zei de officier.

Drankverslaving

De Muntendammer heeft geen noemenswaardig strafblad, maar kampt wel met een jarenlange drankverslaving en persoonlijke problematiek. Sinds zijn detentie - nu zes maanden - heeft hij geen druppel drank meer aangeraakt.
'Er zijn twee dingen die fout gaan als dit zo doorgaat: samenzijn én drank', opperde de officier. Om dat laatste kracht bij te zetten, wil ze dat de man aan zijn drankprobleem werkt en moet hem een contactverbod met het slachtoffer worden opgelegd.
De rechter doet over twee weken uitspraak.