Tweede onderzoek bevestigt: biomassa-installatie Winschoten schadelijk voor gezondheid

Er is geen twijfel meer over mogelijk: de uitstoot van de biomassa-installatie in Winschoten is niet in orde. Na een eerste test bleek al dat uitstootnormen vele malen hoger lagen dan is toegestaan. Een tweede onderzoek bevestigt de problemen met de uitstoot.

Dat blijkt uit het rapport dat de gemeente Oldambt vrijdagmiddag openbaar heeft gemaakt.

Biomassa-installatie

Wekenlang hebben omwonenden in spanning op de resultaten gewacht. Middenin een woonwijk in Winschoten staat een biomassa-installatie. Door houtsnippers te verbranden moet het naastgelegen zwembad verwarmd worden.

Door dat verbrandingsproces, komt rook uit de beide pijpen bovenop de installatie. Die rook leidde tot gezondheidsklachten bij omwonenden. Een eerste test wees uit dat de uitstoot schadelijk is. Maar de eigenaar van de installatie kreeg een tweede kans.

Dit is voor ons positief nieuws. Ik ben ook niet verbaasd
Otto Schröder - omwonende

Maar die tweede kans pakt voor de eigenaar verkeerd uit. De resultaten uit het tweede onderzoek zijn vergelijkbaar met de eerste test. Wederom is de uitstoot van bijvoorbeeld fijnstof en koolmonoxide te hoog. Omwonende Otto Schröder: ‘Dit is voor ons positief nieuws. Ik ben ook niet verbaasd.’

‘Niet verbaasd’

Buurvrouw Anita Meis is ook niet verbaasd. Haar verklaring: ‘Wij zouden na twee weken de uitslag krijgen, maar vandaag is het vijf weken geleden dat de test is uitgevoerd. Als de resultaten positief waren geweest, dan had de eigenaar van de installatie dat wel van de daken geschreeuwd.’

Desalniettemin waren de afgelopen weken spannend. Schröder: ‘De weken kropen voorbij. Dan begin je je toch af te vragen wat er achter de schermen allemaal gebeurt.’ Meis: ‘Dat wachten leverde toch wel de nodige stress op, maar dit bevestigt gelukkig wat wij al die maanden al dachten: die uitstoot is niet goed voor onze gezondheid geweest.’

Als de resultaten positief waren geweest, dan had de eigenaar van de installatie dat wel van de daken geschreeuwd
Anita Meis - omwonende

Hoe nu verder?

Het is nog even de vraag hoe dit verder gaat. De installatie werd na bekendmaking van het eerste onderzoek al onmiddellijk gesloten en staat op dit moment nog steeds uit. Dat zal voorlopig ook zo blijven.

De gemeente Oldambt wil nog in gesprek met een expert en juristen hoe zij dit dossier vanaf nu moeten aanpakken. De gemeente kan nog geen conclusies verbinden aan de resultaten van het tweede onderzoek. Dat komt omdat de gemeente het rapport pas vrijdag later op de middag heeft ontvangen.

Lees ook:
- Volop onduidelijkheid over uitstoot van omstreden biomassa-installatie
- Valse start voor biomassa-test; verkeerd hout en problemen met meetapparatuur
- Oldambt stemt met pijn en moeite in; biomassa-installatie krijgt herkansing

Deel dit artikel:

Recent nieuws