Groningen is voor Duitsers nu risicogebied

De grensovergang bij Bad Nieuweschans
De grensovergang bij Bad Nieuweschans © Venema Media
Duitsland heeft de inreisregels voor Nederlanders verscherpt. Inwoners van tien Nederlandse provincies, waaronder Groningen, moeten bij binnenkomst in Duitsland een negatieve coronatest kunnen tonen die niet ouder is dan 48 uur.
Dat maakte het ministerie van buitenlandse zaken vrijdag op de website nederlandwereldwijd.nl bekend.

Preventief laten testen

'Als u uit de Nederlandse provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Flevoland en Noord-Brabant komt, moet u bij binnenkomst in Duitsland een negatieve COVID-19 test tonen die niet ouder is dan 48 uur. Dit geldt niet als u uit de provincies Zeeland of Limburg komt', aldus het ministerie.
Als mensen die negatieve test niet kunnen overleggen, moeten ze zich bij aankomst in Duitsland preventief laten testen. Vervolgens wordt gevraagd om veertien dagen in zelfquarantaine te gaan. Deze quarantaine kan alleen worden opgeheven als de test negatief is.

Niet voor doorreis

De test- en quarantaineregels van de Duitse overheid gelden niet voor reizigers die op doorreis zijn naar een ander land.
Voor Duitsers betekenen de nieuwe maatregel dat niet-essentiële reizen naar de 'rode' provincies verboden zijn en dat iedereen die de afgelopen twee weken in die provincies is geweest bij terugkomst verplicht een coronatest moet doen. Vervolgens verschilt het per deelstaat of mensen ook in quarantaine moeten.