Rechtbank: verdachte verkrachting Schipborg misschien snel vrij

De rechtbank in Assen.
De rechtbank in Assen. © Geert Jan Darwinkel/RTV Noord
'Een klein lichtpuntje', zei advocaat Ubbo van Ophoven nadat de rechtbank liet doorschemeren het voorarrest van de 26-jarige verdachte van verkrachting van een 76-jarige vrouw binnenkort te gaan beëindigen.
Het slachtoffer werd begin juli vorig jaar in natuurgebied De Stubben/Kniphorstbosch aangevallen en verkracht. De aanvaller liet op haar kleding dna achter dat een match opleverde met dna-materiaal van de eeneiïge tweelingbroer van de verdachte. Omdat het dna van deze broer was opgeslagen in de Nederlandse Databank, kwam de politie uit bij de verdachte uit Zuidlaren. Die ontkent de verkrachting.

Nieuw onderzoek

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) onderzoekt via een nieuwe methode of er verschillen zijn in het DNA van deze eeneiige tweelingbroers. Dit is een voor Nederland een uniek onderzoek dat lang gaat duren. Tijdens de zesde voorbereidende zitting bleek dat dit onderzoek langer op zich laat wachten dat de geplande drie maanden.

Voorwaarden opstellen

Van Ophoven vroeg de rechtbank de verdachte in vrijheid te stellen. De man zit nu ruim vijftien maanden vast. Omdat het unieke onderzoek langer op zich laat wachten is de kans groot dat het voorarrest langer wordt dan de eventuele uiteindelijke straf. De rechtbank gaf op de vorige zitting het Openbaar Ministerie opdracht een voorwaardenrapport op te laten stellen, waar de man zich tijdens de schorsing aan zou kunnen houden.
De rechtbank wilde ook geïnformeerd worden over de mogelijkheden van elektronisch toezicht (een enkelband). Dit rapport moet voor de volgende pro forma-zitting worden geüpdatet. Die is over drie maanden en dan wordt besproken op welke voorwaarden de man eventueel naar huis kan.