Gemeente plaatst smileyborden tegen hardrijders Bellingwolde

Ronald Vingerhoed langs de Hoofdweg in Bellingwolde
Ronald Vingerhoed langs de Hoofdweg in Bellingwolde © Elwin Baas/RTV Noord
'Dit kan niet meer.' Ronald Vingerhoed is de hardrijders op de Hoofdweg in Bellingwolde zat en doet een beroep op de gemeente Westerwolde. Met succes, want er komen tijdelijk smileyborden te staan.
'De situatie is bij ons bekend, alle meldingen die bij ons binnenkomen nemen we serieus', zegt een woordvoerder van de gemeente.
Vingerhoed woont aan het deel van de Hoofdweg dat tussen de Oudeschanskerweg en de Tweekarspelenweg in Bellingwolde ligt. Daar mag vijftig gereden worden, op andere delen van de ongeveer drie en een halve kilometer lange klinkerweg liggen drempels en is dertig het maximum.

'Met 80, 90 rijden ze langs'

'Ze rijden hier 's morgens om zeven uur met tachtig, negentig kilometer per uur langs. Ik kan dat aardig goed inschatten, ik was vroeger verkeersdeskundige en deed ook aan motorracen', zegt Vingerhoed. 'Als ik de mensen er op wijs dat ze wat zachter moeten rijden, kijken ze je aan.'

Handtekeningen verzameld

Hij belde aan bij buurtbewoners om te vragen zijn roep om actie te ondersteunen. 27 van de 28 mensen die hij vroeg, zetten hun handtekening. 'Gemeente: neem je verantwoordelijkheid en doe er wat aan!', luidt het betoog van Vingerhoed.

Rode en groene smileys

De gemeente reageert dus op de klachten door smileyborden te plaatsen. Die staan er tussen 30 november en 27 december, zegt de woordvoerder. Wie langsrijdt, ziet zijn snelheid. Een rode, boze smiley voor wie te hard rijdt en een groene, lachende voor wie zich netjes aan de snelheid houdt.