Grotere terrassen in stad mogen hele winter openblijven

De vanwege corona grotere terrassen in de binnenstad van Groningen mogen de hele winter openblijven. Normaal gesproken zou het na 31 oktober afgelopen zijn met de uitgebreide terrassen, maar vanwege de aanhoudende pandemie mogen ondernemers de grotere terrassen langer openhouden.

De horeca in de gemeente Groningen drong eerder al aan op het langer openhouden van de terrassen.

Omzet meer dan gehalveerd

'We doen dit in principe eenmalig, om de horeca een deel van de gemiste omzet terug te laten verdienen', zegt wethouder Paul de Rook (D66). 'Bovendien vinden horecabezoekers het momenteel toch prettiger om buiten te zitten dan binnen.'

'De horecabranche heeft een gemiddelde omzetdaling van 53 procent', weet De Rook. 'Daarbij is er wel een verschil tussen verschillende horeca: de nachthoreca is bijvoorbeeld eigenlijk helemaal niet operationeel op dit moment.'

Terrasverwarmers mogen gewoon

Omdat het in de wintermaanden koud kan zijn, mogen ondernemers terrasverwarmers gebruiken. 'Er komen dit jaar geen verplichtingen op het gebied van duurzaamheid', zegt GroenLinks-wethouder Philip Broeksma.

'Dat doen we nu niet, omdat we de huidige noodsituatie van de ondernemers begrijpen.' De gemeente gaat ondernemers wel adviseren over het duurzaam verwarmen van hun terrassen.

De wethouder hoopt dat ondernemers die terrasverwarmers willen aanschaffen, niet kiezen voor verwarmers die draaien op fossiele brandstoffen. 'Vroeger kostten duurzaamheidsmaatregelen extra geld, nu is het al lang niet meer duurder', zegt Broeksma.

Vanaf volgend jaar wel duurzaamheidsverplichtingen

Vanaf volgend jaar wil de gemeente ondernemers wel gedeeltelijk verplichten hun terrassen duurzaam te verwarmen. Er moet dan ook een financiële stimuleringsregeling komen voor het duurzaam verwarmen van de buitenlucht.

Beppie ging langs bij de Oude Wacht in Stad

Lees ook:

- Groningse horeca wil terrassen langer openhouden?

Meer over dit onderwerp:
coronavirus zorg binnenstadgroningen
Deel dit artikel:

Recent nieuws