Enexis trekt 250 miljoen uit voor verhoging stroomcapaciteit

Een hoogspanningsmast
Een hoogspanningsmast © Jos Schuurman/FPS
In de afgelopen twee jaar is er dubbel zoveel aan duurzaam opgewekte elektriciteit aangesloten op het netwerk van Enexis. De netbeheerder verwacht dat die groei de komende tijd verder versnelt. Om daar op voorbereid te zijn, komen er nieuwe hoogspanningsstations en worden de bestaande uitgebreid.
In onze provincie krijgen 22 hoogspanningsstations een uitbreiding en komen er acht nieuwe. Over tien jaar moet die operatie zijn afgerond. Bij de bestaande stations worden extra transformatoren en schakelinstallaties geplaatst om aan de vraag ter plekke te voldoen.

De grootste komen in Meeden en Musselkanaal

De acht nieuwe hoogspanningsstations krijgen een capaciteit die varieert van enkele tientallen tot 800 megawatt. De twee grootste daarvan komen bij Meeden en Musselkanaal. Die moeten al in 2025 klaar zijn. Andere komen bij de Eemshaven, Weiwerd, Stadskanaal, Vierverlaten en twee in Groningen.

Kosten doorberekenen aan klanten

De totale plannen in onze provincie kosten zo'n 250 miljoen euro. Volgens directeur Han Slootweg van Enexis moet dat wel worden doorberekend in het aansluittarief voor bedrijven en consumenten. Hij tekent daarbij wel aan dat de afschrijving van alle nieuwe apparatuur een lange periode beslaat, zodat prijsverhogingen heel geleidelijk plaatsvinden.
Behalve in Groningen voert Enexis soortgelijke plannen door in de andere provincies waar het bedrijf netbeheerder is. Dat zijn Drenthe, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg.